14 февруари 2023 г. В Бургас замърсяването с ФПЧ е 8 пъти над нормите

Не знам дали червеното вино днес на Трифон Зарезан или любов в повече покрай Св.Валентин ще ни избави от тоталната мръсотия над Бургас, която е ОСЕМ ПЪТИ НАД НОРМИТЕ  за замърсяване с ФПЧ2.5 тази сутрин в 08.00 часа ?!!

Замърсяването тази сутрин ни поставя на ПЪРВО МЯСТО ПО ЗАМЪРСЯВАНЕ С ФПЧ В БЪЛГАРИЯ ?!!

Е, за пореден път сме №1, но не при заплатите, където сме едва на 11-то място или при местните данъци, в които отново сме на първо място и плащаме много повече от другите големи общини в България ?!!

Колкото до здравето и живота на бургазлии строят се нови болници на частници с прескъпи услуги, които никнат като гъби след дъжд и то не без съдействието на "грижовния" кмет, който иначе си трае повече от 15 години по тази тема, която пряко засяга здравето и живота на бургазлии ...

Градските легенди говорят за един еко хотел, за няколкостотин декара малини с капково напояване, за сирене и кашкавал по БДС в една-две мандри наоколо, за вила в Странджа и т.н.където умореният от успехите градоначалник отдъхвал и правел бизнес сред свои и така компенсирал мръсотията наоколо ...

Как ли щеше да е този щекотлив проблем в Бургас, ако за него се полагаха грижите за изброените по-горе бизнес начинания ?!

Иначе проучване, публикувано в JAMA Network Open твърди, че дългосрочното излагането на повишени нива на замърсяване на въздуха увеличава риска от късна депресия сред възрастните хора.

Другото проучване, публикувано в JAMA Psychiatry, установи, че дългосрочното излагане дори на ниски нива на замърсяване на въздуха е свързано с повишена честота на депресия и тревожност.

Замърсяването на въздуха отдавна е свързано със сърдечносъдови и респираторни заболявания, но новите проучвания допълват нарастващия брой доказателства, че замърсяването на въздуха влияе и върху психичното здраве.

Ако не ви пука жулете яко днес червено вино и се надявайте някога нещата да се пооправят, примерно след местните избори през октомври ...