“Ходи горе при Делян” и урежда златен паспорт на важен руснак

https://bird.bg/golden-passports-todorov-delyan/

 

Адвокатската кантора на Иван Тодоров е консултирала десетки чужденци, кандидати за златни паспорти чрез инвестиции. Тодоров е собственик на издателската къща “Сиела” и според разговорите “Яневагейт” е близък с депутата от ДПС Делян Пеевски. Сред новоизпечените българи консултирани от кантората е руснакът Роман Савушкин, влиятелен бизнесмен, близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев. 

Освен руснаците, кантората на Иван Тодоров консултира китайци, иранци, йорданци, кувейтци, ливанци, либийци, пакистанци и египтяни. Обслужването на мераклии за български златен паспорт от адвокатите на Тодоров не е инцидентно, а системно. Това сочат документите, с които БРРД разполага. Става дума за десетки преписки.

Близостта на Тодоров и Пеевски се обсъжда в разговорите на Владимира Янева и адв. Момчил Мондешки: „Ходи горе постоянно, при Делян, Делян“, казва Мондешки и цитира конкретно дело за БТК, по което Тодоров обслужил интересите на депутата от ДПС. „Аз съм говорила с Делян знам, че се познават“ – съгласява се Янева.

Тези данни потвърждават изявлението на правосъдния министър Надежда Йорданова, която каза пред медиите, че в схемата със златните паспорти има замесен посредник близък до ДПС.  От движението реагираха остро и поискаха прокуратурата да разпита Йорданова. По-рано от ДПС внесоха сигнал за злоупотреби с гражданството за инвестиции, като според него инвестиции нямало, а „превъртали едни и същи пари в една банка“. Тази тема не е нова и по нея има преписка, прекратена през 2019 г., тъй като Специализирана прокуратурата тогава не видя данни за престъпление.

Сред адвокатите от кантората на Тодоров, които Роман Савушкин е упълномощил, личи името на Боян Новански. Сега той е член на ВСС от мнозинството, подкрепящо главния прокурор Иван Гешев. По-рано Медияпул съобщи, че Новански е консултирал двама руснаци, получили гражданство.

От адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” изпратиха следния отговор на въпроса ни колко клиенти за златни паспорти са имали през годините, от какви националности са те и колко преписки са доведени до успешен край.

“От около пет години не се занимаваме с консултиране на такава дейност. Колегата, който е работил по това, също от години не е част от екипа ни и не сме в състояние да ви дадем конкретна и актуална информация.”

Не всички клиенти на кантората на Тодоров обаче са получили гражданство към този момент. БРРД проучва биографиите и активите на тези нови българи, които ще бъдат представени в продължение на разследването.

Българин – шеф на системноопределящо руско предприятие

Когато получава българския си паспорт Роман Савушкин е бил генерален директор на “Обединена вагонна компания”, структуроопределящо предприятие в Русия. Той става български гражданин с указ 181 от 18.12.2019 г. Забележително е, че преписката му е заведена само година по-рано под номер 462/2018. Но преди да подаде документи за гражданство, Савушкин упълномощава адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” на 4 май 2017 г. да го представлява в процедурата по придобиване на гражданство чрез инвестиция. Пълномощното е подписано в Москва и заверено от консула ни там.

Проверка в Търговския регистър показа, че Савушкин не притежава и не управлява фирми, тоест не е инвестирал в реалната икономика, а вероятно е закупил ДЦК или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности дава законът за българското гражданство.

След като става гражданин, в края на 2021 и в началото на тази година Савушкин все пак инвестира в България, но в собствени имоти на морето. Той е похарчил над 800 000 лв. за два апартамента с гаражи в Бургас, показва справка в Имотния регистър.

Савушкин и Медведев в завода за вагони

Компанията управлявана от Савушкин е най-големият производител на вагони в Русия чрез Тихвинския вагоностроителен завод. Неин основен акционер е групата ИСТ, свързвана с милиардера Александър Несис. ИСТ има съвместен бизнес с Ростех, група управлявана от Сергей Чемезов, човек от вътрешния кръг на Путин . Разследване на БРРД и iStories показа, че Чемезов и негови роднини са се обзавели с имоти на българското Черноморие.

Сянката на Делян, който е „горе“

За отношенията между адв. Иван Тодоров и депутатът и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски се разбра от скандала Яневагейт – серия от записи на разговори между висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, и адв. Момчил Мондешки, които Биволъ публикува през 2015 г.

Янева: …, че Иван ще го видиш?

Мондешки: Ахъм.

Ченалова: Що той?

М: Ся вече можеш съвсем спокойно да се видиш с Мария, на Младен… Адвокатката, която си виждала два-три пъти долу при Катя. Да ти обясни за какво, какво говори с цялата си наглост, за тебе. Преди нали трябваше все пак да се пазиш да не би случайно тя… а сега, просто можеш да я видиш. (въздиша) Не го е срам. Ходи горе постоянно.

Я: При кой?

М: Делян, Делян.

Ч: Как па се е намърдал там?

М: Мм. Още преди време, когато течеше делото с БТК, за уволнените 114 хиляди души. Тва беше част от приватизационната сделка да не се уволнят в продължение на две години. Бяха уволнени и сумата беше около 30 милиона обезщетение, което трябваше да плати на Делян фирмата. Тогава, Камбуров защитаваше АСПК, Иван Тодоров – БТК. Тогава Явор Камбуров загуби умишлено.

Я: Мм.

М: Мда, така че… Още тогава работеше, това беше преди шест години. Познават се.

Я: Аз съм говорила с Делян знам, че се познават.

М: Работят… Иван Тодоров е толкова нахален, че ти го гониш през вратата той влиза през прозореца. Нищо не остава скрито, така че то ще излезе. 

Самият Иван Тодоров категорично отхвърли пред Биволъ твърденията, че е близък и работи с Пеевски.

“Всички медиите на Пеевски подеха тотална и масова клеветническа кампания срещу мен. При това положение как си представяте, че мога да имам отношения с него? Освен това аз съм водил и дела срещу Пеевски. Всякакви твърдения за подобни обвързаности са абсурдни” – твърди той в изявление, изпратено до медията.

Кредити за “златни паспорти”, натиск от Европа и “Магнитски”

През 2016 г. Биволъ публикува доклад на БНБ за Първа инвестиционна банка, в който се описват т.нар. кредити за гражданство. Става ясно, че без да внесат реално пари в България чужденците могат да вземат кредит от ПИБ, да го представят като инвестиция и след пет години да върнат кредита, като така гражданството им струва само лихвите. Това е работело още през 2011 г., когато е изготвен докладът и преди това.

Към 31.12.2011г. за 36 чуждестранни физически лица (при предходната инспекция бяха за 6 чуждестранни физически лица) банката е издала пред Министерство на финансите на Република България удостоверения, че тези граждани разполагат със сумата от 511 292 хил.евро по лична депозитна сметка в ПИБ АД. Наличността по тези депозити според инспекцията се поддържа на базата на кредити, отпуснати от банката на тези лица. Тези кредити са с едни и същи договорни параметри: размер 511 292 евро, 4% лихва, за срок от 5 години, с обезпечение паричен депозит равен на размера на кредита и в същата валута – пише в доклада, в който под линия е пояснено: Тези кредити са стандартен продукт на банката за кредити на чуждестранни клиенти. Те се отпускат на чуждестранни граждани за инвестиции в български ДЦК, за да кандидатстват за придобиване на българско гражданство. По информация от банката тя докладва пред ДАНС за всеки един от тези чужденци и е получила отговор, че не участват в престъпни схеми.

По сигнал на Биволъ КПКОНПИ и Специализираната прокуратура образуваха проверка за тези кредити, която беше прекратена през 2019 г. Прокурор Хр. Христова от СП не видя в схемата данни за престъпление.

Не така обаче мисли Европейската комисия. След разследване на Глобалния Антикорупционен Консорциум (Global Anti-Corruption Consortium), партньорство между OCCRP и Прозрачност без граници. озаглавено “Златните визи” на България: Пропуснати ползи и банкова вратичка беше изготвен доклада “European Gateway: Inside the Murky World of Golden Visas”, който беше представен на Европейските институции през 2018 г. В него изрично е споменат случаят с кредитите за гражданство на ПИБ.

Оттогава Европейската комисия редовно припомня проблема със златните паспорти и натиска българската държава да промени законодателството. Съпротива през годините оказваха най-вече от ДПС.

През юни миналата година САЩ санкционираха Делян Пеевски по глобалния закон „Магнитски“ за значителна корупция. Като конкретен пример беше посочена схема за уреждане на гражданство, в която е бил замесен и неговия „лейтенант“ Илко Желязков, също санкциониран.

В опит да изчистят името на Пеевски, от ДПС внесоха законопроект за забрана на златните паспорти и сигнал до прокуратурата за злоупотреби в издаването на сертификати за инвестиции. Според движението “в една банка се превъртали едни и същи пари” за доказване на инвестиции от чужденци със съмнителна биография, вероятно свързани с чужди служби.

Засега единствено за Първа инвестиционна банка има данни, че е замесена в схемата с гражданството. Неин верен клиент е депутатът Делян Пеевски, стана ясно от Досиетата „Пандора“.

И ако преди три години прокуратурата не видя проблем в схемата с кредитите за гражданство, сега тя се активизира по сигнала на ДПС и започна обиски в ресорните ведомства.

В продължението на скандала правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред медиите, че в схемата със “златните паспорти” има посредник приближен до ДПС, след което от ДПС отрекоха и поискаха прокуратурата да я разпита. 

Всъщност, прокуратурата разполага с цялата необходима информация във връзка с прекратената проверка на СП от 2019 г. Данните, че адвокат, който “ходи горе при Делян” е замесен в схемата, също могат да бъдат проверени документално, но също и с разпити на Янева, Ченалова и Мондешки. 

Такива проверки и разпити нямаше след скандала Яневагейт, вероятно защото сред изнесените данни в разговорите ставаше дума за търговия с влияние на самия Сотир Цацаров – “опраскване” по поръчка на Бойко Борисов или “завоалиране”, за да се смачкат преписки за злоупотреби.