“Северен поток” умря, да живее новородената ни газова еманципация от “Газпром”

 И друг път съм отбелязвал, че сред изречените от Путлер тъпотии по въпроса за руската агресия срещу Украйна първото място твърдо заема твърдението му, че “всичко върви по плана” за т.н. специална операция. Да кажеш, че си планирал да погубиш десетки хиляди млади сънародници, да загробиш с хиляди унищожени свои железа украинските простори,  да разрушаваш цели градове, някои от които след това да опразниш с бягство, да сринеш уважението и доверието в своята държава на небивало ниско ниво в нейната история, да подгониш в съседна чужбина за броени дни приблизително толкова бягащи от мобилизация руски граждани, колкото планираш официално да заловиш с повиквателни и да изпратиш на фронта в Украйна. И т.н.

Сред икономическите “постижения” на този план има неизброими подобни малоумни рекорди. Един от тях е да отрежеш главния си финансов германски клон, на който седиш, превръщайки най-големия си донор на милиарди евро от продажба на енергоносители в беглец от твоя експорт. Това е процес, който тепърва предстои да се развива, но в неговите рамки днешният ден ще остана паметен с прекъсването газопровода “Северен поток”.

И този акт ли е част от плана? Москва се опитва да прехвърли вината другиму по липса на логичен мотив от руска страна, както твърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя намеква за САЩ заради изказване на президента Байдън от 7 февруари тази година, че при нахлуване на Русия в Украйна САЩ ще унищожат “Северен поток”.

Първо, липсата на логика в действията на РаZия отдавна е престанала да оправдава нелогичните й престъпления. Нима беше логично да напада съседната европейска държава Украйна и то след като многократно отричаше до последно, че ще го направи?

Второ и не по-малко важно е да се отбележи по този повод, че говорим за “плана” на Путлер да шантажира Европа и да се опитва да я постави на колене чрез газов глад. Да, екстремистко е да си го причинява, заколвайки кокошката, която му носи златните яйца. Но със своя “план” за войната в Украйна Путлер успя да убеди доста неотдавнашни скептици, че от него може да се очаква всякакво самоубийство. Отмъстителността, злобата и неспособността да се наложи иначе, освен чрез терор и заплахи, прави от Путлер легитимен заподозрян във всякакви безумия.

Случайно или не, но “Северен поток” умря в момент, в който възкръсва българската енергийна еманципация от “Газпром” с оповестяването на раждането на дълго бавената от властта на ГЕРБ гръцка газова алтернатива. Който и да е взривил “Северен поток”, той е извършил убийството на стотици километри газови тръби и по двете тръби, в които е нахлула солена морска вода. Това е неговият безвъзвратен край по тази причина, казват германски специалисти.

Обратното: с включването на интерконектора с Гърция започва нова ера в развитието на България. По план, който този път със сигурност не е писан в Москва.

https://ivo.bg/2022/09/28/%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0...