Ще се отклони ли България към Русия: Как медии коментират ситуацията в България

Кризата в България може да има сериозни последствия за ЕС, особено ако страната се отклони в посока към Русия. За "крах на мечтата за реформи" и "тежък удар" за страната говорят политически наблюдатели от чужбина.

 

"Реформаторите в България паднаха след шест месеца" - с това заглавие излиза вестник "Ди Велт" като посочва, че правителството е искало да се пребори с корупцията и обвързаностите с Москва. Изданието отбелязва, че вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков е бил иницииран от бившия премиер Бойко Борисов и от неговата партия ГЕРБ, която според германския ежедневник  „олицетворява спойката между олигарси и политика“. Макар споровете в парламента да се водеха по редица теми, като например за европейското членство на Северна Македония, отхвърляно от българските националисти, всъщност очевидно става дума за едно, обяснява изданието: утвърдените сили се тревожат за своите изгодни бизнес модели.

Случаят "Капитан Андреево" показва колко висок е залогът

Според "Ди Велт" кризата в България би имала сериозни последствия за ЕС. С правителство на ГЕРБ, което се представя за европейско, но действа в полза на Русия, позицията на България спрямо Русия би могла да се разклати. А и корупцията заплашва сигурността на границата на ЕС. Колко много е заложено на карта става ясно от думите на досегашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“.

Той е под полицейска защита, след като разгласи какво става от години на един от най-важните контролни пунктове на Европа: границата между България и Турция, на която годишно се контролират по 70 000 камиона с храни. По думите на Христанов това място от десетилетие е в ръцете на мафията и на нейните помагачи. Разследване на място показало, че дори камерите за наблюдение там не функционират. А печалбите от нелегалните сделки, както предполагат службите за сигурност, възлизат на милиарди.

https://www.dw.com/bg/%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BB...