Шолц критикува Швейцария, която блокира доставката на боеприпаси за Украйна

от Jonathan Packroff | EURACTIV.de | translated by Антония Коцева

Позовавайки се на дългогодишната си традиция на неутралитет, швейцарското правителство блокира доставката на боеприпаси за танковете "Гепард" в Украйна от германското правителство.

 

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува швейцарското правителство заради неговия „неутралитет“, който блокира доставката на произведени в Швейцария боеприпаси, които Берлин иска да достави на Украйна.

Позовавайки се на дългогодишната си традиция на неутралитет, швейцарското правителство блокира доставката на боеприпаси за противовъздушните танкове „Гепард“ в Украйна от германското правителство.

„Обсъдихме въпроса“, каза Шолц на пресконференция по повод посещението на швейцарския президент Ален Берсет в Берлин.

„Тази война в Европа призовава всички нас да изследваме критично представата си за себе си и понякога да сме готови да вземем неудобни, но правилни решения“, коменитра Шолц и даде за пример собствената си реч „Zeitenwende“  (историческа повратна точка).

В речта си от 27 февруари за т. нар. Zeitenwende канцлерът на Германия  нарече нещата с истинските им имена – агресивна война, смяна на епохата, Путин и неговите помощници бяха обозначени като „деспотичен режим“, който се опитва да възроди Руската империя и да пренареди из основи Европа в ущърб на свободните народи и в полза на корумпираните елити.

Германия също има традиция да не доставя оръжия в активни военни конфликти, позиция, която наскоро беше отменена, за да помогне на Украйна.

„Ясно е, че неутралитетът винаги е проблем в Швейцария и в чужбина“, каза швейцарският президент Берсет.

„Неутралността означава, че Швейцария не подкрепя нито една от страните военно. Като се има предвид, че Швейцария е и мястото, където е подписана Женевската конвенция и където са разположени органите на ООН и международният Червен кръст, това е въпрос на доверие“, добави той.

„Но тази неутралност не означава безразличие“, изтъкна президентът.

„Ние също се присъединихме към санкциите на ЕС срещу Русия. Швейцария също настоява за прекратяване на атаките и изтегляне на войските от украинска територия“, каза Берсет.

Шолц похвали Швейцария за присъединяването й към санкциите на ЕС. „Също така е добре, че сме в тесен контакт с Швейцария по въпросите как можем да подкрепим Украйна финансово“, добави той.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...