Швеция изпраща водолазен кораб, за да проучи течовете по ”Северен поток”

Швеция изпраща водолазен кораб, който да проучи течовете по ”Северен поток” в ”Балтийско море”. Европа разследва какво е причинило спукването на три тръбопровода в мрежата ”Северен поток”. Предполага се, че става дума за саботаж, но и Русия, и Запада си разменят взаимни обвинения.

"Бреговата охрана отговаря за мисията, но ние я подкрепяме с части“, каза говорителят на шведския флот Джими Адамсон пред агенция "Ройтерс".

Според информацията на шведските власти газът от "Северен поток 1" е спрял да изтича, но поглед отвисоко показва, че все още има теч по "Северен поток 2". 

На този фон Норвегия, основният доставчик на газ за Европа и основен износител на петрол, заяви, че е разположила войници, за да охраняват основните заводи за преработка на нефт и газ на сушата. Италия е засилила наблюдението и контрола на подводните енергийни и телекомуникационни кабели.

Междувременно страните от Европейския съюз се опитват да изградят консенсус относно тавана на цената на газа, на което се противопоставят някои страни, включително икономическата сила Германия.

https://frognews.bg/novini/shvetsiia-izprashta-vodolazen-korab-prouchi-t...