Човек на Пеевски и Таки охранявал ВМЗ когато там бил осъществен саботаж

https://bird.bg/vmz-peevski-taki/?fbclid=IwAR3qjTw3S4kWHTofwb0VPtexwFnGq...

Миналата година, преди посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба, във ВМЗ спират едновременно две критични поточни линии, произвеждащи снаряди 152 мм. за Украйна, пише в днешното си издание Le Monde. Френската медия цитира неназован правителствен източник, според когото това “много прилича на саботаж”. По-рано тази седмица беше публикуван и филм на Свободна Европа, в който се припомнят взривовете в българските оръжейни обекти, сред които е и складова база на ВМЗ през 2015 г. В повечето от взривовете има руска следа, но прокуратурата не е успяла да разкрие нито един инцидент до момента. Документи, видяни от BIRD разкриват, че физическата охрана на ключови обекти на ВМЗ “Сопот” е силно компрометирана и поверена на съмнителна фирма.

Темата за взривовете и предполагаеми саботажи в българските оръжейни заводи и складове присъства редовно в медийните хроники от десет години насам, но стана особено актуална след руската агресия в Украйна. Въпросите кой и как охранява тези обекти също са от голям обществен интерес.

“Предпоставки за злонамерени действия”

Физическата охрана на най-малко пет обекта на ВМЗ Сопот се извършва от “Трафик СОТ”, в която съсобственик е Иван Петлешков. Фирмата има договори с ВМЗ сключени от изпълнителния директор на държавното предприятие Иван Гецов през 2018 г. под номера 180189-АВ/31.08.2018 г. и 180251-AB/03.12.2018 г. “Трафик СОТ” получава над 130 000 лв. месечно по двата договора. Но охранителните услуги имат много сериозни пропуски, констатира доклад от външни експерти, извършили одит на качеството на предоставяната физическа охрана.

Проверката е възложена със заповед ИД-22-514/14.07.2022 г. на тогавашния изпълнителен директор на ВМЗ ЕАД и е извършена на 19.07.2022 г. Списъкът на откритите пропуски и проблеми е дълъг, но прави впечатление една констатация изведена в курсив в крайния доклад:

На нито един от проверените обекти няма монтирани технически системи за охрана и контрол като – Сигнално охранителни ·системи /СОС/. Системи за видеонаблюдение /СВН/, Периметрови охрани, Системи за контрол на достъпа и системи за контрол на обходите. Разчита се само и единствено на физическата въоръжена охрана.

Както и заключенията:

Установените при проверката несъответствия и пропуски при изпълнението на договорите за физическа въоръжена охрана за обектите на ВМЗ ЕАД – гр. Сопот от страна на фирмата изпълнител „Трафик СОТ” ООД, води до ниско качество на предоставената услуга. Пропуските в организацията на охранителната дейност, които в определени ситуации могат да представляват съществен риск за сигурността на поверените им обекти и имущество. Липсата и на каквито и да са технически системи за охрана /СОС,СВН,ПО,СКД/ локални или централизирани и изведени до ДОЦ, понижават нивото за сигурност на охраняваните обекти, като създават предпоставки за несанкциониран достъп до обектите и извършване на злонамерени действия.  Неизпълнението на задълженията относно броя охранители, осъществяващи дейността по охрана, е злоупотреба с доверието на Възложителя и финансово ощетява възложителя „ВМЗ” ЕАД – rp. Сопот.

Подчертаването на текста за “предпоставки за несанкциониран достъп и злонамерени действия” е от редакцията. Договорите, фактурите и доклада могат да бъдат свалени от този линк.

Стратегически обект под охраната на Пеевски и Таки?

Иван Петлешков стана известен като таен свидетел на прокуратурата по делото за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган, по което преди години бяха обвинени Дилиян Георгиев и двама румънски граждани. Според свидетелствата на Петлешков, обвиняемите му показали на iPad доклад на неназована служба, в който се описвала контрабанда на цигари и финансиране на тероризма. В доклада присъствали имената на двамата “изнудвани” – Доган и Пеевски. От Петлешков било поискано да предаде, че срещу сума от 12 милиона евро имената им можело да бъдат заличени. Той обаче се обърнал към прокуратурата. В хода на делото стана ясно, че Доган и Пеевски дори не знаели, че са щели да бъдат изнудвани.

В момента Дилиян Георгиев отново е задържан, но по дело, което главният прокурор Иван Гешев гръмко оповести като “заговор срещу държавата”. Обвиненията на задържания обаче са само за държане на наркотици, които той твърди, че са му подхвърлени, заедно с бележки с текст на английски и български и 50 хиляди евро в брой.

Петлешков е също така главен герой в справка, публикувана от BIRD.BG, в която се описват корупционни действия на висши полицаи от ГДНП. Според данните в справката Иван Петлешков бил приближен на Христофорос Аманатидис – Таки. Чрез него ръководителят на сектор “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов предавал на Таки информация от СРС и разпъвал чадър над разследванията за убийства, свързани с криминалния бос. Подробно е описана скъпа екскурзия на Михаил Наумов и други лица до Куба, която била платена от Петлешков. Лицата, с които полицейските шефове ходили с яхта на риба по време на екскурзията, също работели за Таки – твърди информаторът за справката, която се явява веществено доказателствено средство по делото за убийство на полицая Любомир Иванов.

Аманатидис е разследван по дело за пране на пари и финансиране на тероризъм на Сейшелите, заедно с Константин Върбанов брата на бившата зам.-председателка на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ. Кирова първоначално гравитираше около ИТН, но след като Борисов я повози в джипката си, тя стана едно от остриетата на неговата партия в парламента. Според разследващите от Сейшелите, Таки и братът на Кирова пътували често до островната република и се срещали с обвинения местен олигарх Мукеш Валабджи, който преди години инвестирал откраднати милиони в имоти в България. Самата Кирова пък се оказа съдружник на косовския наркобос Исмет Османи.

Наличието на тези данни би трябвало да повдигне сериозни въпроси за безопасността на обекта ВМЗ “Сопот”, както и по принцип за националната ни сигурност. Директорът Иван Гецов, сключил договор с “Трафик СОТ”, беше отстранен на 14 февруари 2022 г. от бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Но въпреки констатираните пропуски, създаващи възможности за злонамерени действия, година по-късно фирмата на Петлешков продължава да охранява стратегическото предприятие.

Le Monde припомня в материала си и опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с “Новичок” от агенти на ГРУ. Разследване на сайта Биволъ установи, че реален собственик на офшорката “Виафот”, с която Гебрев водеше юридическа битка за собствеността на оръжейното предприятие “Дунарит” е адв. Сашо Ангелов, едно от най-приближените лица на санкционирания по закона “Магнитски” Делян Пеевски.