Частна фирма си лепна на табелите герба на Община Бургас

Частна фирма, за която в бургаските среди упорито се говори, че не е случайна и се ползва с благосклонността на управляващите, си присвои и герба на oбщината. С което показа, че: или приказките за тясната обвързаност между нея и местната власт е вярна, или, че до такава степен се е самозабравила, че може да прави всичко. Което не изключва първото.

Става въпрос за гръцката верига “Джъмбо”, която откри магазин в Бургас съвсем скоро. Преди скорострелния строеж и бързото отваряне в града се заговори, че веригата и строежът са покровителствани от зам.-кмета по строителството Костадин Марков, тъй като главно действащо лице във въпросната фирма е снаха му – бившата съпруга на брат му Борис Марков. Братът Борис е софиянец и дърпа конците в централата на СДС в столицата. Самият той призна, че с бившата си съпруга поддържа прекрасни отношения, макар семейните им пътища да са се разминали след около 3 години брак.

Макар и братя Маркови да отричат топлата връзка между тях и строежа, името на Александра (вече не Маркова), стои като МОЛ на табелата на “Джъмбо”. А магазинът наистина бе построен скорострелно, да не кажем шеметно. Което няма как да се случи в Бургас без благословията на местните власти и без уреждането на необходимите строителни книжа.

Ако човек пътува към Бургас или тръгва от Бургас към София, няма как да не съзре огромните сини указателни табели, съветващи го да не пропуска “Джъмбо”. Няма да се захващаме за синия им цвят, макар внушението да се натрапва от само себе си. Това, което прави впечатление, е друго – върху всички табели, общо четири на брой, лъсва логото с герба на oбщина Бургас. Което може да използва само oбщина Бургас и в никакъв случай – частни фирми и институции, особено за трупане на дивиденти на себе си.

Поне така гласи едно разпореждане на кмета Димитър Николов, издадено на 4 февруари 2008-ма година. То все още стои в сайта на oбщина Бургас. Новината гласи дословно следното: “Кметът на Бургас Димитър Николов забрани използването на логото на община Бургас от фирми, частни лица и организации без разрешението на администрацията. Повод за забраната са разпространените през последните няколко дни подвеждащи т.нар. „почетни грамоти 2007” сред фирми и организации, в които на централно място е използвано логото на общината. Грамотите създават впечатление, че са издадени от oбщина Бургас в тях получателите неясно по какви критерии и от кой са обявени за „Благодетели на Бургас”. Накрая на грамотите с малки букви са изписани две организации – Асоциация за културен обмен и Музикална агенция Shugarton. Според Николов, с такива подвеждащи материали се извършва спекулация с институцията – община Бургас. Има опасност при подобни случаи недобросъвестни лица да извършат опит за събиране на средства от името на общината. Николов се обръща с апел към гражданите, ако има случаи, в които са им искани пари от името на община Бургас да сигнализират в полицията или подадат жалби в администрацията”.

Новината е подобаващо отразена и от местните медии, които веднага надават вой как така може логото на общината да се ползва, как туй не е законно, не е морално и т.н. Наистина, гербът може да бъде поставен само върху общински институции и обекти, както държавния герб – само на държавни сгради.

Паметта на кмета и подчинените му явно е много къса. Защото само две години и половина след този пиарски фойерверк, заповедта вече е забравена и логото на община Бургас тихо се мъдри на табелите на “Джъмбо”. Освен ако това не е общински магазин.

Другият вариант е кметът Димитър Николов благосклонно да е разрешил на “Джъмбо” да си тури логото на общината. Тук възниква въпросът – ами защо не е разрешил на останалите? По тази логика всички малки, големи и още по-големи магазини могат да си наслагат логото на общината по огради, табели, щандове и WC-та.

Или може би “Джъмбо” е особена категория обект, за пример и призван да събира всенародната почит? Това също не е съвсем така, защото от една полицейска хроника например научаваме как охранител на строежа обичал да си побийва разни лица, дръзнали да се мернат пред погледа му:

“Охранител от "Джъмбо" пребива младежи под предлог, че са крали”, гласи заглавие от един бургаски сайт с дата 18 май т.г.:

“На 16 май около 21 часа на надлез "Камено" в посока Българово, 36-годишният Д.П. от Камено /частен охранител, работещ към обект–магазин "Джъмбо", разположен до надлеза за "ЛУКОЙЛ-Нефтохим" АД на главния път Бургас – кв. "Ветрен", е спрял лек автомобил "Мазда", с бургаска регистрация, с който са се придвижвали 21-годишните П.Р. и С.П., и двамата от Камено.

По предлог, че П.Р. и С.П. са извършили кражба на кабели от обект "Джъмбо", Д.П. нанесъл удари в областта на главата на двамата каменовци, след което срязал три от гумите на "Маздата".

Потърпевши са потърсили лекарска помощ в болница "Света София"-Ветрен, като след обработване на повърхностни рани по главите им са освободени за домашно лечение, без опасност за живота.

Д.П. е задържан за срок от 24 часа в Районно управление "Полиция" - Камено. Работата по случая продължава.”

Закриляме хулиганите значи. Че и герба на общината им даваме да си го слагат, щом им е на сърце.

Всичко това щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Остава да гадаем, дали от “Джъмбо” са проявили самоуправство, украсявайки табелите си с герба на Бургас. Или от общината са им разрешили. Който и от двата извода да си изберете, все е зле, защото говори за отчайващото безхаберие на местната власт, особено що се отнася до собствените й разпоредби. Които се оказва, че забравяме послушно две години, след като сме ги издали. Особено за “наши хора”.