Цветелина Бориславова и Светослав Божилов станаха собственици на СПА комплекс "Катарино"

Цветелина Бориславова и Светослав Божилов станаха собственици на СПА комплекс "Катарино"Цветелина Бориславова и Светослав Божилов са новите собственици на комплекса "Катарино", който се намира в близост до Банско. Това съобщава вестник "Капитал Daily", като се позовава на отчета да предишния собственик на популярните вили – строителната компания от Разлог "Балканстрой".

Според вестника "СПА комплекс Катарино", който се оценява на 10,171 млн. евро, все още стои на сайта на предишния си собственик.

Част от комплекса е четиризвездният СПА хотел "Катарино" който е придобит през лятото от СИБанк за 9,4 млн. евро като по-голямата част от цената, според публикация в "24 часа", е била използвана, за погасяване на заем на "Балканстрой" към кредитната институция.

Имената на Бориславова и Божилов се свързват с комплекса още от създаването му, когато тъкмо СИБанк е отпуснала заем за проекта. По това време Бориславова беше основен акционер във финансовата институция, а с дял разполагаше и самият Светослав Божилов.

Комплексът е завършен през 2005 г. Той беше популярно място за семинари на държавни ведомства по времето на тройната коалиция.

При продажбата разложката строителна компания е реализирала сложна транз­акция, преминала през включването на различни имоти – земя и вилни къщи, от комплекса като апортна вноска в новоучредената компания "Венчър Катарино пропъртис" и друго дружество "Ривал 5", пише "Капитал".

В дружеството "Балканстрой" е притежавало първоначално 48%, но впоследствие ги продава на "Венчър екуити фонд" на Светослав Божилов срещу 420 хил. лв., което е почти по номинална стойност на акциите. Другите 52% от "Венчър Катарино пропъртис" са били за кратко притежание на "Катарино СПА", което също е собственост на групата от компании "Балканстрой".

"Катарино СПА" обаче също е продало дела си на "Венчър екуити фонд" за сумата от 440 хил. лв., което отново е много близо до номиналната стойност на акциите. Така фондът на дяловия инвеститор вече е едноличен собственик на комплекса. Проектът "СПА комплекс Катарино" все още стои на сайта на "Балканстрой" като част от портфейла на компанията, като е оценяван на 10,171 млн. евро.

В него обаче влиза и 4-звездният СПА хотел "Катарино". Той беше придобит през лятото от СИБанк за 9.4 млн. евро от тогавашния собственик – строителния холдинг "Балканстрой". Според публикация на "24 часа" по-голямата част от цената – общо 5,34 млн. евро, са били използвани за погасяване на задължение на "Балканстрой" към финансовата институция, а останалата сума от 4 млн. евро ще бъде насочена към развитието на комплекса "Пирин голф холидейз клуб".

"Балканстрой" и Божилов се преплитат в сделката за "Катарино" още по време на първоначалното финансиране на комплекса. Средствата за него бяха осигурени именно от СИБанк, но още по времето, когато в нея основен акционер беше Цветелина Бориславова, а с дял разполагаше и самия Божилов.

Бориславова също е участвала в сделка с "Балканстрой" през третото тримесечие. Чрез своя фонд "Си Ес Ай Еф", с който вече контролира Българско-американската кредитна банка, тя е придобила от строителния холдинг срещу 630 хил. лв. участието във фирмата "Ривал 5" ООД, където преди това също са апортирани имоти – земя и вили на "Катарино СПА".

Комплексът "Катарино" беше завършен през 2005 г. и на неговото откриване присъства самата Бориславова. "Катарино" стана особено популярен по времето на управлението на тройната коалиция, когато често беше използван за провеждане на семинари от държавни учреждения. Кризата в строителния и туристическия сектор обаче срина резултатите на "Катарино СПА". За миналата година компанията има нетни приходи от продажби за по-малко от 2 млн. лв. спрямо над 6 млн. лв. за 2009 г. Дружеството е на загуба от близо 850 хил. лв.

„Гласове“