Цветан Василев е подал сигнал срещу Иван Гешев в прокуратурата

Сигнал на подсъдимия Цветан Василев срещу главния прокурор Иван Гешев е разпределен на прокурор от Софийската градска прокуратура, потвърдиха от държавното обвинение, предаде БТА.

Потвърждение, че е подаден сигнал от Василев срещу главния прокурор, даде днес на пресконференция ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, която посочи, че сигналът е изпратен по компетентност на Софийската градска прокуратура, тъй като е срещу магистрат.

 

Преди дни Цветан Василев съобщи в своя блог, че на 21 април, чрез адвоката си Константин Симеонов, е подал сигнал срещу Иван Гешев. Василев уточни, че сигналът е във връзка "със серия спекулации и внушения" по негов адрес, направени от Иван Гешев в медийни изяви и интервюта през март и април т.г.

 

"Считам, че има достатъчно данни да бъде извършена проверка и да бъде образувано досъдебно производство относно евентуално извършено длъжностно престъпление", посочва Василев.

 

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че предстои прокурорът, на когото е разпределен сигналът, да прецени дали ще назначи проверка, като в такъв случай срокът за нейното извършване е три месеца, а след нея прокурорът разполага с един месец срок да прецени има ли данни за разследване на случая.

 

Василев е подсъдим с още няколко души за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), като делото продължава вече няколко години. Предни дни главният прокурор потвърди, че спрямо Цветан Василев е издадена нова заповед за арест.

 

"Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото КТБ, за което, припомням, той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на прокуратурата и не само това", обяви Гешев.

 

През август Интерпол спря издирването с червена бюлетина на Василев. Решението е взето, след като Василев е поискал организацията да преразгледа случая му.

https://frognews.bg/novini/tsvetan-vasilev-podal-signal-sreshtu-ivan-ges...