Христо Грозев: Да се манипулират хора ще стане още по-лесно

Системите за изкуствено генериран текст, който дезинформира и психологически атакува обществото, много по-лесно ще засегнат по-поддаващата се на дезинформация част от обществото, казва Христо Грозев пред ДВ.

 

Какви са рисковете от спонсорираните от Кремъл и други тоталитарни държави дезинформационни кампании, както и от манипулираното съдържание, генерирано и разпространявано от изкуствен интелект?

Христо Грозев: „Моето мнение е, че технологично решение няма и няма да има скоро. Стават все по-неразличими както създадените от изкуствен интелект видеа, така и текстовият материал. За второто имам дори по-голямо притеснение. Мисля, че част от решението е да се създаде имунитет на обществото, който ще се появи от само себе си в близките години. Доверието във видео- и фотоматериалите, което засега е инстинктивно, ще започне да изчезва. И ще получим някакъв имунитет. 

"Ще засегнат по-лесно поддаващите се на дезинформация"

С текста е много по-страшно - програми като ChatGPT, но и такива, които не са ограничени от етичните граници на ChatGPT, т.е. са създадени специално за дезинформация, ще могат да да умножават в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори - т.нар. тролове, които са необходима част от дезинформационната екосистема. Създаването на адаптиран текст, за да участва в определена дискусия, да дезинформира и психологически да атакува част от обществото в режим „1 към 1“, ще бъде абсолютно възможно.

https://www.dw.com/bg/hristo-grozev-da-se-manipulirat-hora-se-stane-ose-...