Херо Мустафа: Малка група обогатява олигарси и превзема ресурси

Направихте невъзможното с намаляване на зависимостта от Русия, но върховенството на закона си остава предизвикателство, смята тя

 

Една много малка група създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси. Това обяви американският посланик Херо Мустафа по време на конференция "Върховенството на закона и бизнес средата в България ", организирана Американската търговска камара в България, цитирана от "Дневник"(link is external) "Който не принадлежи към тази система, губи надежда," продължи тя и добави: "Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това."

Мустафа каза, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии". "На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете", обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.

"Истинските партньори си казват нещата честно и днес говоря с вас открито. Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор. Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори", посочи още дипломатът. 

 
На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България. Това е записано в първата стратегия на САЩ за противодействие на корупцията. Без да

Тя даде и пример за САЩ, койо показва отсъствие на съществена промяна в България. "Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон "Магнитски" и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си.", каза Мустафа. 

Върховенството на закона остава предизвикателство, а корупцията продължава да е основен проблем в Българияь обяви още американският посланик, цитирана и от Би Ти Ви.(link is external)

"Върховенството на закона остава предизвикателство за България. В края на моя мандат като посланик тук, гледайки назад, си давам сметка, че направихме много неща. Включително неща, които смятах за невъзможни като намаляване на зависимостта на България от Русия. Гордея се, че нашите отношения са по- добри отвсякога", каза тя.

Политици в България се възползват от руската пропаганда и манипулация, за да трупат краткосрочни ползи, заяви посланикът на САЩ в София Херо Мустафа на форум, посветен на войната в дигиталната ера. "Онова, което виждам тук, говорейки като партньор и съюзник на България, са политици, които се възполз

По думите й единствената област, в която няма голям напредък е върховенството на закона. "Трябва да работим повече в тази насока. Когато говоря с българи , всички те смятат, че корупцията е основен проблем, казва тя. Ние трябва да преследваме лошите хора, трябва да увеличим цената на корупцията" Промяната трябва да дойде отвътре, българските министри трябва да имат воля. Време е да покажем политическата воля да бъдат приети тези законопроекти, които ще помогнат да има по- голямо върховенство на закона, добави Херо Мустафа.

За да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция. Казвам всичко това като партньор и съюзни

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/hero-mustafa-malka-grupa-ob...