Фейсбук групите на българи в чужбина заместиха селския мегдан

Вучето

 

Снимка: iStock Там има всичко: от предложения за почасова работа до билети за концерт на Панайот Панайотов

Живеете отскоро в страната Х, езикът все още ви е тъмна Индия и затова с местните комуникирате като Маугли, не познавате законите, нито социалната уредба и изобщо се чувствате като изпуснат на главата.

Но това, което най ви съсипва, е, че киселите краставички от магазините им сладнеят и че няма с кой една ракия да изпиете.

Обаче място за отчаяние няма!

Понеже и без да излизате от калпавата си квартира или да напускате склада, в който бачкате, винаги можете да отидете там, където ви е най-уютно, където сте като у дома, а именно Фейсбук групата на българите в Х!

Х може да е Лондон, Брюксел, Мюнстер, Копенхаген и Барселона, а българите са, както е казал поетът, макар и за друг народ, „изгнаници клети, отломка нищожна от винаги храбър народ“.

Само че не, ще прощаваш, Пейо, ама не си прав! Едно време може и така да е било за изселниците в чужбина, ама днес, благодарение на чудото на технологиите, заменили пощенския гълъб и телеграфа, хората вече сме намерили начин как да пренесем родината в чужбина и така да не се чувстваме като изгнаници клети. И още по-малко като отломки.

Някога всяко селище си е имало централен площад, наричан още мегдан, хорище, продавало. Там хората се събирали на раздумка, празнували се празниците, ставало хорото, избирали се момите, там ставал и алъш-веришът.

Днес мегданът е виртуален, но също толкова бъкащ от живот, колкото и по времето на възрожденска България.

Колкото по-голяма е българската диаспора в съответната страна, толкова повече са членовете на тези групи като в някои случаи по брой надминават дори тези, които следват в социалните мрежи поп-фолк изпълнители, футболисти и готвачки-инфлуенсърки.

В тези групи, които бих определила като „групи за дружеска взаимопомощ, бизнес, култура и родолюбие“, има за всекиго по нещо: от предложения за почасова работа като водопроводчици и чистачки до билети за концерт на Панайот Панайотов и покани за честване на 24 май с печено агне и дроб сарма.

Ганьо Балкански, който е всичко, навсякъде, наведнъж

Мая Вуковска-Вучето с разказ за това как се промени българинът в чужбина

Общо взето, човек може да си намери всичко с изключение на правилен правопис, но това са бели кахъри.

Ето кои са най-често срещаните сфери на интереси, около които гравитират постовете в групите:

Рентиерство

Разбира се, ако човек не подсигури първо подслона в чуждата държава, няма как да я кара по-нататък. Още повече, че без официална адресна регистрация си като гоголова мъртва душа и няма да видиш ни леб, ни боб, дето викаше баба ми едно време.

Не са малко българите, които отдават не реални квартири, а само адреси под наем – алтернативна услуга, от която няма да повярвате колко добре се печели. При това, без да трябва даже да си мръднете пръста. А тези, които търсят да се възползват от нея, са още повече и в много случаи са толкова отчаяни, че чак си забравят българския.

Като например този човек, който моли за „адрез и квартира в Белгия около град ЗЕЛЕ само за един човек и с малко багаш. Нуждая се от адрез за да започна на постояна работа с фаст контракт в фирма.“

Или опитът от крокодил да станеш русалка с тур по "важните места"

Декемврийската истерия на българските емигрантки

Или опитът от крокодил да станеш русалка с тур по „важните места“

Купувам/продавам

Всякакви чудесии се предлагат за продажба от българите в чужбина. Разнообразието на стоки и услуги е толкова голямо, че сигурно ако пусна търсачката в действие, набързо ще си намеря дори син слон и годен бъбрек, при това на преференциални цени, като за свой човек.

На фона на стандартните фризьорски, транспортни и майсторски услуги изпъкват тези с творчески елемент като например „изработване на подаръци за кръщенета“ и „тематични медени бисквити, които изпращам с DHL по цял свят“.

Любителите кулинари предлагат също локум и близалки с различни вкусове по случай Рамазан, както и вити баници и пчелен мед, „добит в кошери в Странджа планина“ при спешни случаи на носталгичен глад.

Ако по някаква мистична предопределеност Всемогъщия отново смени паспорта си с български, ех, ще започне такъв живот

Ако Господ НАИСТИНА беше българин…

Ако по някаква мистична предопределеност Всемогъщия отново смени паспорта си с български…

Забелязва се, че много добре върви търговията със стекове цигари – „дънхел парламент и шарина карелия“, а също и с всякакви лични вещи, станали ненужни в един момент – като слънчеви очила, якета от непромокаема материя с контрастни ципове, лекарства за колики, бебешко бънджи (каквото и да значи това) и самолетни билети.

Запитвания по правни и други въпроси

От това как да започнеш работа във фирма, без да знаеш друг език освен разложки, трябва ли да регистрираш кола, която не караш, и как да запишеш детето на детска градина, имигрантите-новаци затрупват „старшинките“ с всякакви въпроси, касаещи живота в новата страна.

Но покрай тези не липсват и крайно нестандартни питания като „Има ли други жертви като мен на частните съдебни изпълнители?“ и „Как да се свържа със сестра си, която живее на семейни начала с бивш затворник във Валенсия, и не ми вдига телефона?“.

Както се казва, споделената болка е наполовина болка.

"Ние му викаме "тарикатлък". Останалият свят му вика "контрабанден know-how"

Да запечаташ България в бутилка от безалкохолно – безценно!

„Ние му викаме „тарикатлък“. Останалият свят му вика „контрабанден know-how“

Пишете ми на лични

Въпреки че се предполага, че българската общност където и да е по света е сейф спейс, лоно на споделената доброта и грижа към ближния, все пак човек трябва да си има едно наум, че опасности дебнат отвсякъде.

И често зад профилите със селфита на безобидни на външен вид лелки, гушнали внуче или куче, се спотайват закоравели измамници, които обещават, че ще ви съберат с любимия човек, ще ви излекуват от безплодието или алкохолната зависимост, защото, както гласи рекламният слоган, „какъв то и проблем да имате може се реши зависи от вас дали искате да си подаде те рака“.

В друга една обява пък намираме предложение за крайно съмнително изкарване на „пасивни парички“. Само се регистрираш на еди-кой-си сайт, вкарваш един код, получаваш тест обаждане, после прозвъняваш обратно, може и от празна, предплатена карта, и тутакси ти кацват едни шест евра на Пейпал акаунта. Брей!

Обаче най са ми любими мистериозните обяви от типа: „Търся още три дами за екипа си! Имаме готова, изградена система на работа, която само трябва да следваме. Пишете на лични за подробности“.

Не че не се досещаме каква е работата, ама карай, нека си остане мистерия до правенето на контакт в „лични“. Не знам за вас, но ако аз трябва да избирам, май по-скоро бих се хванала на номера с прозвъняванията.

Някои неща от България започват толкова да ми липсват, че чак получавам абстиненция

„Отечество любезно… ти рай си, да; но кой те прилично оценява?“

Някои неща от България започват толкова да ми липсват, че чак получавам абстиненция

Култура и изкуство

Буташе ме отвътре да напиша „Халтура и искуство“, защото по-реалистично отразява съдържанието на постовете, които попадат в тази категория, ама не искам да ми излезе име на хейтър.

Много често нашенци в чужбина се осведомяват за предстоящи културни мероприятия с участието на българи именно от Фейсбук.

Разбира се, някои от тях си заслужава човек да посети, като например концерт на Ваня Балканска, музикално-поетични спектакли, литературни четения и камерни по размери театрални постановки с участието на известни родни комици (винаги са комици, понеже на организаторите им е ясно, че няма как да привлекат публика с „Макбет“ и „Три сестри“).

Очаквано обаче, най-голям е интересът към музикални събития, които се рекламират по следния начин: „Меga Live. DJENA. Начало 22:00 ч. Вход: 35€. Dress code: Елегантни“.

Попадаме също и на постове, рекламиращи по-непретенциозни откъм мащаби, входна такса и най-вече облекло гигове на ромски банди (в смисъл на ВИГ*, а не гангстерски групировки). Ето един класически такъв.

Собствениците на механа „Механата“ в провинциален английски град приканват клиенти с нескопосани рими, но за сметка на това с много убедителни Главни Букви да заповядат при тях „този Уикенд в Механата ще се Черпим до Забрава И точно както Подобава всеки ще се Забавлява а Наско, Маги и Ради ще ни Пеят Ден след Ден.“

Разни

В тази категория попадат постове с религиозна и патриотична тематика.

Тук цари изобилие от изображения на възкръсналия Исус в бяла одежда и с прическа на рок музикант от 80-те, придружени с различни благословии, както и от снимки от частни събирания по повод национални празници, на които имигрантите позират с носии и трендафили в косите.

Намират се и трогателни постове, посветени на различни благотворителни каузи, както и нахъсващи послания за измитане на политически боклуци и предприемане на действия срещу американски, руски, македонски и други башибозуци и врагове на народа.

И докато политически активните ни сънародници се горещят, жриците-наследнички на Клеопатра също не спят. Последните приканят от нескопосано заснети домашни видеа да си запишете час при тях за безплатна консултация как да останете вечно млади и красиви.

Убеждават ви, че „грижата за себе си не е лукс, а е същото като да зареждате редовно батерията на телефона си, колата си, хладилника си“.

Разбира се, не уточняват откъде човек може да си купи хладилник на батерии, но все пак ентусиазмът им в посока постигане на безсмъртие за българите посредством прием на хранителни добавки с тайни, магически съставки, е достоен за възхищение.

Спирам дотук, че виж кое време е станало, а имам час за маникюр и прическа, който си запазих в „лични“ при някоя си Венера от групата „Българи в Копенхаген“. Няма как да го пропусна просто – жената обещава, че само с едно посещение в салона ѝ ще ме направи да изглеждам като, цитирам, Галена, Анелия, Гери-Никол, Галин и Фики.

Надявам се само да няма предвид като всички взети заедно.

* Вокално-инструментална група – популярно название на българските поп групи през 70-те и 80-те.