Украинското министерство на отбраната за F-16: Очаквайте най-великия военновъздушен блокбастър

Очаквайте тази есен!
Най-великият военновъздушен блокбастър на всички времена!
F-16 в небето на Украйна!
Ние ще защитим нашето небе!

С такъв туит реагира на официалната си страница в Туитър Министерството на отбраната на Украйна, след като Белият дом потвърди, че Съединените щати и техните съюзници планират да предадат на Украйна изтребители F-16. Министерството на отбраната обяви, че американските машини ще се появят в украинското небе още наесен.

Агенция УНИАН припомня, че решението за прехвърляне на самолети F-16 на Киев не беше взимано дълго време нито от САЩ, нито в други страни, като западните партньори на Украйна обясняваха, че се фокусират върху доставката на други видове оръжия, включително танкове. В края на април Украйна получи сигнал от някои страни за готовността им да обучат украински пилоти да управляват самолет F-16.

На 15 май президентът Володимир Зеленски, по време на съвместен брифинг с британския премиер Риши Сунак, обяви „важни решения“ относно самолетната коалиция в близко бъдеще. На свой ред Сунак каза, че Великобритания ще бъде ключов член на тази коалиция от страни, които ще предоставят подкрепа.

Сега към "коалицията на бойците" се присъединиха САЩ, Великобритания, Холандия, Дания и Белгия. Според съветника на президента на САЩ Джак Съливан, времето за доставка на F-16 ще зависи пряко от времето на ученията на украинските екипажи. Последните американски оценки, базирани на наблюденията от работата на украинските пилоти на тренажори, сочат, че украинските летци ще могат да полетят след не повече от 4 месеца обучение.

 

Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, обясни, че украинските сили за отбрана ще могат да освободят окупираните територии много бързо, ако получат американски изтребители F-15 и F-16, каквито имат страните-членки на НАТО.

https://offnews.bg/sviat/ukrainskoto-ministerstvo-na-otbranata-za-f-16-o...