ТЪРГОВИЯ СЪС СМЪРТ?

https://bivol.bg/targovia-sas-smart.html

Един пациент с онкологично заболяване, започнал най-напред лечението си в чужбина, с лекарствения продукт Keytruda, а след това продължил терапията си в България, в една болница, забелязал през последните месеци, че след вливанията на същия лекарствен продукт, той нямал характерните симптоми – отпадналост, уморяемост и безсилие. И не виждал характерните мехурчета в системата, при наличието на лекарство.

Извадка от Единната европейска верификационна система: една и съща опаковка с онколекарството Keytruda, с един и същи сериен и партиден номер, е дадено първо на пациент в УМБАЛ “ Софиямед”, след това – влято на друг пациент във втора болница – УМБАЛ “Свети Иван Рилски”!

Така пациентът започнал да се съмнява, че при някои вливки, не му вливат лекарството Keytruda. Споделил това със съпругата си. Но, тя възкликнала: „ Ти си луд! Как ще се случи такова нещо?!“. После, човекът споделил това със свой приятел-лекар. И той му казал същото. А след това, пациентът започнал да се съмнява в своите усещания и възприятия. До мига, в който разбрал, че провеждам журналистическо разследване по тази зловеща тема. Дойде при мен, сподели съмненията си, но,…аз не му казах, че е луд.

Защото, вече бяхме направили разкрития, как, една и съща опаковка Keytruda, се дава  за лечение на двама онкоболни пациенти! В две различни болници!

Така е и според електронната верификационна система, и според твърденията на двете болници. А е пределно ясно, че това няма как да се случи. Тоест, единият пациент, най-вероятно не е получил лекарството в действителност! А само по документи! А може и двамата да не са го получили. И лекарството да е заминало в чужбина, като реекспорт. Паралелен износ. Като онези 20 опаковки Keytruda – реекспорт от България, за които изведнъж в Нидерландия установили, че „светели в червено“. Тоест, вече са били използвани за пациенти в България, според Единната европейска верификационна система. И нидерландците незабавно върнали пратката с лекарството в България.

Служител в болничната аптека на УМБАЛ “ Софиямед” съобщава датата, на която въпросната опаковка Keytruda е приложена на техен пациент, според документацията им.

Именно чрез тази верификационна система, ние проследихме пътя на една произволно избрана опаковка Keytruda, със сериен номер 109364109837. И се оказа, че тя най-напред е доставена в УМБАЛ „Софиямед“. А от там потвърдиха, че въпросната опаковка е дадена на конкретен пациент. Управителят на болничната аптека откри в тяхната верификационна система тази опаковка и посочи датата, на която тя е сложена на пациент. И била отчетена към НЗОК. И Касата  платила за нея.    Само че, след това, тази опаковка, със същия сериен номер, според верификационната система, и според документите, преминава през още 7 търговци на едро, които търгуват с лекарства! Докато стигне във втора болница – УМБАЛ „Свети Иван Рилски“. А там опаковката я доставя търговецът на лекарства „Фармнет“ на фамилията „Марешки“. Според договор с болницата.

Фирмата „Фармнет“ е ексклузивен вносител на Keytruda в България. А производител на това онколекарство е американската компания „MSD“, която има свой клон в България –„ MSD – България“. И фармацевтът в болничната аптека ва УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, също потвърди, че въпросната опаковка с лекарството, с този сериен номер, била доставена от „Фармнет“ и била влята на пациент. И Касата е платила втори път за същата опаковка.

Така възникна въпросът:

Как ексклузивният вносител на Keytruda в България – фирмата „Фармнет“ на фамилията Марешки е доставила една опаковка на болница „Свети Иван Рилски“, след като тя е била отписана вече от верификационната система, преди повече от 3 месеца, когато е била поставена на пациент, в болница „Софиямед“, според твърденията на управата на болницата?

Складът за лекарства на търговеца на едро – фирмата “ Фармнет” на фамилията Марешки, която е ексклузивен вносител на Keytruda за България и която втори път е доставила същото лекарство на втората болница “ Свети Иван Рилски”.

Отиваме в склада за лекарства на „Фармнет“, който се намира в района на Кремиковци. И търсим отговорния фармацевт – Снежана Филипова. Но, въпреки упорството ни, нито тя, нито някой друг се появи пред камера, за да отговори на единствения ни въпрос – защо, една поставена вече опаковка на пациент в болница „Софиямед“, тръгва отново от тук,  от склада, към друга болница – „Свети Иван Рилски“?

Задавам този въпрос и на сайта на фирмата, в платформата за контакти. И получавам отговор, че „ Дружеството изпълнявало стриктно своите задължения, като търговец на едро с лекарствени продукти. Разполагали с доверието на търговските си партньори. Клиентите били доволни от професионалния им подход и доказаната изрядност в работата им. Строгото им придържане към законосъобразното изпълнение на задълженията им, изключвало допуснато нарушение от тяхна страна.“

Само че, не ми отговарят от „Фармнет“, как е пристигнала при тях втори път тази опаковка Keytruda?

Защото, тя най-напред, би трябвало да е излязла от техния склад, като ексклузивен вносител на лекарството. После е отишла в търговеца на едро – „Топ Хоспитал Сървис“, а след това в „Булфарма“ – търговец на лекарства в групата на „Софиямед“. И така се озовава в болница „Софиямед“. Това твърдят  писмено „Булфарма“ и  „ Софиямед“.

Но, как се е върнала същата опаковка в склада на ексклузивния вносител „Фармнет“, за да я доставят директно, по договор на болница „Свети Иван Рилски“ – не ми отговарят от „Фармнет“.

Ние продължаваме по пътя на лекарствения продукт Keytruda, във верификационната европейска система. Една единна електронна система, която в България е на път да се превърне в…пътеводител на измамите с лекарства! Ако държавата още бездейства.

Извадка от верификационната система, според която, друга опаковка Keytruda, с дрг сериен номер, отново е доставена на две болници и на двама пациенти. Единият е в МБАЛ “ Сердика”, а другият пациент е в МБАЛ “ Света София”.

Според верификационната система, с извадка, от която аз разполагам, една друга опаковка  Keytruda, със сериен номер 168584005745, е била верифицирана на 13-ти октомври 2021-ва година, от търговеца на едро – „Топ Хоспитал Сървис“. Тогава тя е „светела в зелено“ и е имала статус „Активен“. И на 14-ти октомври 2021-ва година,  тази опаковка вече е в МБАЛ „Сердика“. Някой в болничната аптека е верифицирал лекарството и то вече „свети в червено“. Има статус „Доставен“. И всеки момент би трябвало да се даде на пациент.

Но, след близо 2 месеца, на 3-ти декември, 2021-ва година, същата опаковка се верифицира и в МБАЛ „Света София“. Някой в болничната аптека там, прави опит за промяна на статуса и в „червено“. Но, тогава системата генерира отговор „Вече отписан“.

Кой е използвал лекарствения продукт? Болница „Сердика“ или болница „Света София“?

Ще отидем и на двете места.

В МБАЛ „Сердика“ търсим изпълнителния директор – д-р Методи Янков. Искаме от него  да направи бърза проверка на въпросната опаковка Keytruda, и според тяхната верификационна система, и според техните документи. Така от болничната аптека потвърдиха нашите данни. Заявиха, че опаковката е доставена от „Топ Хоспитал Сървис“. И била поставена на пациент.

Изпълнителният директор на МБАЛ “ Сердика” – д-р Методи Янков се разгневи, когато го попитах, защо същата опаковка Keytruda, след като е влята на техния пациент е отишла в друга болница?

Но, след това,  директорът д-р Методи Янков се разгневи на моя въпрос – как същата опаковка е отишла после във втора болница, според верификационната система?

„ Не ме интересува! Това е Ваша информация! Вие защо искате да дискутирам Ваша информация?! В ролята на какво ми давате тази информация?! – почти крещеше д-р Янков. А аз му отговорих:

–  Като единна електронна система за Европа, която сочи пътя на лекарствата.

  • Аз не съм продавал тази опаковка в чужбина! Тя не може да излезе от тук! – продължи на висок глас д-р Янков,  но всъщност, без да е ставало дума за продажба на опаковката в чужбина. Това, което питах  директора на болница „Сердика“ е  – как си обяснява, че същата опаковка е отишла след това във втора болница?

Д-р Методи Янков категорично отрече,  че е възможно  да се извършва кражба на лекарства в тяхната частна болница.

След като научих дори името на пациента, на когото е дадена тази Keytruda в МБАЛ „Сердика“ и ми предоставиха документацията за това, нашият екип тръгна към втората болница – МБАЛ „Света София“. И там се срещнахме с изпълнителния директор – д-р Христо Мазнейков.

И те направиха проверка в системата си и в документите.

Оказа се, че и там са дали същата опаковка Keytruda на техен пациент.

Доставена им била от същия доставчик –  фирмата „Топ Хоспитал Сървис“. Верифицирали са опаковката. И са я поставили на пациент. Дори, в момента пациентът бил в болницата, за да му правят нов скенер.

Но, когато, по време на интервюто пред камера, д-р Христо Мазнейков научи от мен, какъв е всъщност проблемът – той замръзна на стола.

Изпълнителният директор на МБАЛ “ Света София” – д-р Христо Мазнейков каза, че “ е загубил ума и дума”, след като разбра, че техният пациент и друг пациент от друга болница са получили една и съща опаковка с лекарство.

И започна да коментира това, че една опаковка е сложена на двама пациенти, в две болници:

„ Не мога да си представя, че може да има две опаковки! Едната нещо не е наред. Дано да стигнете до нещо, което,…Не мога даже да си го помисля, че е възможно да се случва! Толкова е неприятно! Виждате, че загубих ума и дума! Защото, аз допреди малко Ви убеждавах, как това е най-добре организираната работа в държавата. И не мога да си представя, че някой може да посегне на тази свята работа! За тези тежко болни! Нещо се случва, не както трябва!“

След като и в МБАЛ „Света София“ научих името на пациента, на който била сложена същата Keytruda, ние тръгнахме към склада за лекарства на доставчика „Топ Хоспитал сървис“, с представляващ Ивайло Батинков. От там дължат отговори. Защо като доставчик, те са продали на две болници, една и съща опаковка Keytruda, с един и същи сериен и партиден номер?

Намерихме склада на „Топ Хоспитал Сървис“ в Бизнес център „Витоша“ в София. Срещнахме се и с фармацевтката там. Но, не и разрешиха да направи проверка. Трябвало да си задам въпросите на управителя. И щели да ми отговорят.

Написах  си въпроса до изпълнителния директор на „Топ Хоспитал Сървис“ – Ивайло Батинков:

  • Защо сте доставили два пъти, на две болници, една и съща опаковка Keytryda? Веднъж на МБАЛ „Сердика“, на 13-ти октомври, 2021-ва година и втори път – на МБАЛ „Света София“, на 3-ти декември 2021-ва година?

Фармацевтът на склада за лекарства на доставчика “ Топ Хоспитал Сървис”, представляван от Ивайло Батинков, не успя да обясни, защо те са доставили една и съща опаковка Keytruda на две болници?

Но, господин Ивайло Батинков ми отговори така:

„ Относно партидата, във връзка с Вашето запитване, направихме спешна вътрешна проверка и установихме, че тази партида е била продавана от началото на месец октомври до края на месеца, като сме доставяли от нея на няколко болници. След края на месец октомври, ние нямаме доставки от тази партида. Не е възможно да сме доставили едно и също лекарство два пъти, тъй като при продажбата, то променя своя статус и няма как да бъде получено при нас, както и да бъде продадено от нас .“

Не е вярно това,  което твърди господин Батинков – че статусът на едно лекарство се променя тогава, когато то бъде продадено. Статусът се променя тогава, когато то бъде поставено на пациент.  Затова, аз отново изисках информация от директора на МБАЛ „Света София“ – д-р Христо Мазнейков. И тогава, за втори път, зададох уточняващ въпрос на Ивайло Батинков:

„ По фактура, въпросната Keytruda е доставена в МБАЛ „Света София“ от   „Топ Хоспитал Сървис“ на 19-ти октомври 2021-ва година. А е дадена на пациент през месец декември.

Така че, въпросът остава:

Защо сте доставили на две болници една и съща опаковка Keytruda?“

На този въпрос не получих отговор от Ивайло Батинков – изпълнителен директор на „Топ Хоспитал Сървис“.

Две болници, двама пациенти, а едно лекарство! Платено два пъти от Здравната каса!

Кой трябва да види това пръв и да действа, за да защити пациентите от евентуални фалшификации?

Г-жа Илиана Паунова – представляваща Българската организация за верификация на лекарствата, която всъщност е сдружение с нестопанска цел, отрече, че те имат някакви разследващи функции. Те само поддържали системата. Нещо, като Ай ти специалист. А по Закона за лекарствата, надзорът на верификационната система бил  даден в ръцете на Изпълнителната агенция по лекарствата. Но, явно, контрол няма, след като досега никой не е обявил в държавата, че съществува такава престъпна схема. И че някой се бори срещу нея.

Доц. Момчил Мавров – началник на кабинета на министъра на здравеопазването заяви, че без законова промяна, верификационната система не може да работи в България.

Попитах и НЗОК – има ли Касата достъп до верификационната система? Знае ли Касата, какво плаща на болниците? Знаят ли името на пациента, когато плащат за негово онколекарство?

А от отговора на Здравната каса става ясно, че тя всъщност, няма достъп до верификационната система! Касата няма достъп до серийните номера на лекарствата! Касата не вижда това, което видяхме ние във верификационната система, за да проведем журналистическо разследване!

Затова и Касата може да плати една и съща опаковка – два, три и повече пъти! А най-накрая, тази опаковка може да отиде и като реекспорт в чужбина! Това е измислила държавата ни в защита на онкоболните.

Защо? Питам в Министерството на здравеопазването. В интервю с началника на кабинета на министъра на здравеопазването – доц. Момчил Мавров, задавам въпроса – „ Когато гледат пациентите това разследване, какво да си мислят? На кого да имат доверие, след като сега, ние им казваме, че не знаем, какво им вливат в болниците по време на терапия? А компетентните органи не са разкрили схемата и не са наказали тези, който стоят зад нея?“

Отговорът на доц. Мавров:

„ Ние правим необходимото, за да заработи най-накрая ефективно тази верификационна система и в България. Това може да се случи само със законова промяна, приета от Народното събрание. Тези несъответствия в електронната система, трябва най-напред да се открият от органа, който стопанисва Националния регистър по верификация, независимо, че е сдружение с нестопанска цел – Българска организация по верификация на лекарствата /БОВЛ/. Защо те стопанисват и администрират системата, а Ви пишат, че нямат разследващи функции, след като делегираният Регламент от 2016 година на ЕС, предвижда точно това? Има и ИАЛ. Има и ДАНС. Има и МВР. Всички тези органи могат да разследват и да търсят, има ли достатъчно данни за извършено престъпление? И когато направим така, че в тази верификационна система да гледат повече от два чифта независими очи – тогава нещата ще се случат.“

Производителят на лекарствения продукт Keytruda – „MSD – България“ отказа да ми даде информация за това – колко опаковки с лекарството са стъпили в България през второто шестмесечие на 2021-ва година. Мотивираха това с поверителност на информацията и търговска тайна.

Но, каква поверителност е това и каква търговска тайна е , след като тези опаковки с лекарствен продукт за онкологично заболяване са предназначени за български пациенти и ги плащаме ние –  с нашите публични средства от Здравната каса?!

След зловещото ни разследване, проф. д-р Поля Голева написа още по-зловещ анализ на разкритията ни със заглавие:

„ Лишаването на пациент от животоспасяващо лекарство може да ангажира и наказателна отговорност“. И започва така:

„ Явлението звучи невероятно – да се отнеме от пациента лекарство, което му спасява живота, с цел, то да се продаде от друг и да се получи – „печалба“. Фалшификация, измама, кражба, а защо не и убийство?“

А пред нашата камера, макар и със скрита самоличност, представи своите свидетелства един човек, чиято дейност е била свързана с хора от бизнеса с въпросната престъпна схема:

„ Паралелният износ на лекарства става по два начина. Единият е регламентираният, при който, когато в болницата остане излишък от даден продукт, те като търговско дружество, имат право да го продадат на друго търговско дружество. Но, притеснителният начин е другият, който е престъпен начин. И става, най-вече с кражбата на този продукт от работещите в болницата медицински сестри и лекари. Самата кражба  на физическия продукт се извършва от медицинската сестра. Най-често – старшата сестра и лекуващия лекар. Или някой от ръководителите на клиниките. Тъй като в повечето случаи, те смесват необходимия продукт, за да бъде влят на пациента. Този смесен вече продукт се дава на медицинската сестра, която го прилага на пациента, без тя да знае реално, какво има в инжекцията, която и е дадена. При доставянето на лекарствените продукти от дистрибуторите, те трябва да бъдат вкарани в системата за верификация. Само че, това не винаги се случва. Тъй като, за да може даден продукт да бъде продаден, да бъде извършен паралелен износ, той не трябва да фигурира в системата.

Свидетелства на човек, който познава зловещата схема отвътре. Как се произнася всъщност, смъртна присъда на онкоболни, от които се отклоняват лекарства, за да се продадат на друга болница или в чужбина като паралелен износ?

И пациентът, в много от случаите, не получава лекарството, което трябва да му бъде влято. Това е един вид – смъртна присъда за тези болни хора, защото те не получават адекватно лечение.

Най-често тези отклонени лекарства от пациентите се продават в Нидерландия и в Германия. А за да се осъществи паралелният износ,  се набавят недействителни фактури за внос на тези лекарства от държави-членки на ЕС.  Това са търговски дружества в Италия и Чехия, където такава дейност се осъществява доста често.“

След тези ужасяващи факти в нашето разследване, държавата има задача:

Да бъдат задължени всички по веригата, да вписват серийните номера по документите. За да има проследяемост. НЗОК да получи достъп до верификационната система, за да се знае какво и за кого плаща с нашите пари?

И санкциите – да се утроят. В името на болните.

Заглавна снимка: Управителят на болничната аптека в УМБАЛ “ Свети Иван Рилски” Адел Ибрахим потвърждава, че същата опаковка Keytruda е влята на техен пациент.