Турция: кюрдите ли ще предрешат изборите?

Около 20 процента от хората в Турция са с кюрдски корени. Управляващите и опозицията интензивно се борят за техните гласове - тъй като те могат да бъдат решаващи за изборите.

 

Отношението към кюрдското малцинство в Турция е недобронамерено още от основаването на републиката. Членовете на това малцинство често са обвинявани, че са свързани с Кюрдската работническа партия, обявена за терористична организация. А и постоянно ги нападат, когато те говорят на своя език. Често атаките срещу тях са и физически, обяснява АРД.

Правителството на Реджеп Ердоган подклажда тези настроения, обвинява го опонентът му Кемал Кълъчдароглу. "Когато Ердоган осъзнае, че може да загуби изборите, започва да набеждава кюрдите и да се държи с тях като с терористи. Това е срамно", казва Кълъчдароглу във видео, разпространено в интернет.

Ердоган - "истинският приятел на кюрдите"?

Ердоган се противопоставя на тези упреци. В телевизионно интервю той обвинява опонентите си, че всъщност не се интересуват от кюрдите и дори ги нарича "своите кюрдски братя и сестри", посочва АРД. Турският президент твърди и, че той бил истинският приятел на кюрдите. Но на него определено няма да му е лесно да постигне едновременно и подкрепата на кюрдите, и тази на основния си електорат. Все пак той се опитва: "Ние сме точно толкова кюрди, колкото сте и вие. Ние - турците и кюрдите, сме двата стълба на тази държава", казва президентът.

Около 20 процента от турските граждани имат кюрдски корени. Ердоган в продължение на години полагаше усилия за помирение и немалко от тях гласуваха именно за неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). През 2015-а обаче Ердоган сложи край на този процес.

Оттогава насам много от кюрдите не са настроени добре към Ердоган, обяснява експертът Вахап Коскун пред АРД. Това стана съвсем ясно на последните местни избори през 2019-а година - тогава кюрдите не гласуваха за ПСР и партията изгуби големите градове.

Земетресението задълбочи проблемите

След земетресението през февруари още повече хора, живеещи в кюрдските области на страната, изпитват гняв към Ердоган и ПСР - те обвиняват президента, че не се е съобразявал с разпоредбите за сигурност на строителството и не е контролирал измамите при строенето на сгради, посочва АРД.

Но Ердоган всъщност започна да губи подкрепата на кюрдското малцинство преди това - заради икономическата криза. Това най-вероятно ще се отрази и на резултатите от изборите през май, смята кюрдската политичка Менексе Къзълдере. "Бедните стават по-бедни, а повечето от кюрдските региони са места, където живеят именно бедни хора, които усещат тежко последиците от икономическата криза", казва тя пред германската медия.

Самият факт, че езикът на кюрдите не е признат за официален, създава много проблеми. Повечето от тях изобщо не говорят турски, особено жените, подчертава Къзълдере. "Ако трябва да идат в болница или в някое ведомство, те трябва да имат преводач."

Всички тези обстоятелства правят политическия обрат в Турция възможен, смята Коскун. Партията на Ердоган трябва да подобри отношенията с кюрдите - нещо, което тя не е правила от 2019-а година насам. Затова и според него на тези избори за първи път има вероятност ПСР да загуби.

https://www.dw.com/bg/turcia-kurdite-li-se-predresat-izborite/a-65471117