Третият на изборите в Турция с условие може да подкрепи кандидата на опозицията

Синан Оган, националистическият кандидат за президент на Турция, който остана трети на изборите вчера, заяви, че може да подкрепи основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу на втори кръг само ако той се съгласи да не прави отстъпки на прокюрдска партия, предаде Ройтерс.

Оган спечели 5,7 процента от гласовете на първия кръг на президентските избори вчера. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който води в надпреварата, и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчрадоглу ще се се явят на балотаж на 28 май.

 

"Ние ще се консултираме с нашите гласоподаватели за решението по отношение на балотажа. Но вече сме дали ясно да се разбере, че борбата срещу тероризма и връщането на бежанците обратно у дома са нашите червени линии", посочва Оган в интервю за агенцията.

 

Според анализатори неговата подкрепа за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение, отбелязва агенцията.

 

Кюрдските избиратели, които формират 15-20 процента от електората, имат ключова роля в изборите в Турция. Прокюрдската Демократична партия на народите не е част от основния опозиционен алианс, но е яростен противник на Ердоган след репресиите срещу членовете й през последните години и обяви подкрепата си за Кълъчдароглу в президентската надпревара.

 

Оган е кандидат на алианса АТА, който обединява пет партии, начело с ръководената от него Партия на победата. Той беше изключен от Партията на националистическото действие, с която споделя еднакви националистически възгледи.

 

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието на сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган, печели парламентарните избори в Турция. След преброяване на гласовете от около 98% от урните, блокът получава 49,31%. Опозиционният Народен алианс, воден от Народнорепубликанската партия на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, получава 35,21% (самата опозиционна партия получава 25,38%).

 

По предварителни данни Партията на справедливостта и развитието може да спечели 266 места в парламента, а Народнорепубликанската партия – 168. Партията на националистическото движение и Партията на новото благосъстояние, част от Републиканския алианс, могат да получат съответно 51 и 5 места. Партията на доброто (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.

 

Първият балотаж на президентски избори в 100-годишната история на Турция е на 28 май.

https://frognews.bg/novini/tretiiat-izborite-turtsiia-uslovie-moje-podkr...