Съдът пусна ТЕЦ-Брикел да дими над Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи. Това реши Административният съд в Стара Загора, като отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, съобщи БНР.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на вече бившия премиер Кирил Петков и екоминистъра Борислав Сандов.

Спирането на дейността на ТЕЦ-а бе обявенo преди броени дни от Сандов.

"Затваряме ТЕЦ "Брикел", защото не отговаря на екологичните изисквания, на европейските норми и на българското законодателство. Днес ТЕЦ-ът ще бъде информиран с документи, че трябва да изключи котлите и да очаква пломбиране на инсталацията", обясни той в един от последните дни на кабинета "Петков".

Сандов допълни, че ТЕЦ-ът може да продължи да произвежда брикети, както и да захранва с парно и топла вода Гълъбово и след спиране на мощностите за производство на ток. 

OFFNews публикува потресаващ разказ на жителя на Гълъбово Весела Георгиева, която написа, че в града се стеле мазен и черен прах, в очите влиза пепел, а в зъбите хрупа въглища.   

През юли Сандов и Кирил Петков направиха изненадваща проверка на централата. Tогава те обясниха, че са станали свидетели на "силно обезпокоителни констатации", въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Кирил Петков обяви, че "Брикел" ще бъде затворена заради "умопомрачаващи нарушения".

https://offnews.bg/temida/sadat-pusna-tetc-brikel-da-dimi-nad-galabovo-7...