Столтенберг: Не трябва да повтаряме грешките с Русия и спрямо Китай

от Charles Szumski | EURACTIV.com

Норвежкият и световният бизнес не трябва да се поставят в уязвима позиция, като стават твърде зависими от търговията с Китай. Това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък, споменавайки грешката на Европа да разчита основно на руския газ.

Столтенберг, който е и бивш министър-председател на Норвегия, бе поканен на годишната конференция на Норвежката конфедерация на норвежките предприятия (NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon), в Осло на 5 януари, където той ще обсъди как търговията с авторитарни държави може да застраши сигурността на страните и фирмите.

„Свободната търговия не може да надделее над свободата и търговските съображения не могат да надделеят над съображенията за сигурността на страната ни“, каза Столтенберг пред VG в четвъртък, добавяйки, че войната в Украйна подчертава уязвимостта на Европа в това отношение.

„Урокът, научен от войната в Украйна, е, че е опасно човек да се прави финансово уязвим по отношение на Русия. Те намалиха износа на газ за постигане на политически цели, болезнено оръжие, което допринесе за енергийната криза и високите цени в Европа“, каза генералният секретар.

Но освен ясните препратки към Русия, Столтенберг се прицели в Китай, който за първи път беше обозначен като „заплаха“ в документа за дългосрочно планиране на НАТО, актуализиран това лято.

„Заявените амбиции и принудителни политики на Пекин предизвикват нашите интереси, сигурност и ценности“, се казва в стратегическата концепция на алианса.

„Скоро навлизаме в мрачна година с война в Европа и с Китай, който ни предизвиква по много начини. Искам да кажа на годишната конференция на NHO колко е важно да имаме силни институции като НАТО в тези трудни времена“, каза Столтенберг, пожелавайки да бъдат избегнати „миналите грешки“, които Европа направи в енергийната област с Москва.

„Не трябва да повтаряме тази грешка спрямо Китай“, каза той, предупреждавайки срещу „зависимостта от стоки като редки минерали или че им е позволено да контролират инфраструктура като 5G мрежата, или че споделяме технология, която подкопава собствената ни сигурност“.

Столтенберг обаче настоя, че не иска да изолира Китай икономически, а вместо това призова за повече „общи съображения, когато се ангажирате икономически с авторитарни страни като Китай и Русия“. Да не правите бизнес с Китай би било „погрешно“, добави той.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...