СССР – детето на Ленин и Пролетарската революция щеше да стане днес на 100 години

Ако не беше епохата на разведряването между Изтока и Запада и последвалото „ново политическо мислене“ – перестройката на Михаил Горбачов, днес покойникът СССР (Съюз на съветските социалистически републики) щеше тържествено да отбележи 100 години. А България можеше да е сбъднала мечтата на политическия си марионетен елит от 1962 година да стане 16-тата съветска република. Детето на Владимир Илич Ленин и Пролетарската революция не доживя до този ден и прекрати съществуването си на 26 декември 1991. 

„Съветският съюз е неразделна част от руската история, който не съжалява за разпада му, няма сърце, а който иска да го възстанови, няма мозък, каза по повод на годишнината пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитирайки лидера си Владимир Путин.

"Това е горе-долу тема за дву-, тричасова лекция. И колкото лектори ,има, толкова различни гледни точки ще има. Не бих искал да съм един от тези лектори. Аз, единственото, което мога да кажа е, че Съветският съюз е неразделна част от нашата история“, отговори Песков на въпрос на журналисти какви основни поуки могат да бъдат извлечени от разпадането на СССР.

Точно на това място Песков цитира автократа от Кремъл: „Искам да ви напомня думите на Путин, че тези, които не съжаляват за загубата на Съветския съюз, нямат сърце, а тези, които искат да го възстановят, нямат мозък“.

Годишнината, която се случва по време на войната, която Русия води в Украйна повдигна у националистически и носталгично настроените руснаци чувството за национална гордост, че са наследници на великата съветска империя. В Нижний Новгород устроиха флашмоб с червените знамена на СССР, символа на агресията в Украйна – лентата на Св. Георги в цветовете на колорадския бръмбар, сърпове, чукове и петолъчки.

 

„На нас ни отнеха страната през 1991 година. Американците ни написаха колониална конституция през 1993. За 30 години чрез тв шоуто ни научиха към несериозно отношение, към всичко случващо се да се отнасяме с насмешка. Ние престанахме да ценим себе си, да се уважаваме. Руснаците убиват руснаци в Украйна. Мнозина в Русия не разбират смисъла на тази война. Дошло е време за сериозни решения. Ние сме против фалша. Против самоунищожаването. В никакъв случай не сме за опашките и за дефицита. Ние сме за силна, независима държава, какъвто беше СССР. Русия е призвана да съхрани традиционната руска а и европейската култура. Всеки трябва да си каже честно какъв път избира. Днес, в деня на стогодишнината на Съюза на Съветските социалистически републики е нашият избор – Родината, Свободата, Путин“, говори нижненовгородски мужик в ушанка, след което неколцината със знамена около него скандират пет пъти „Родина, Свобода, Путин!“ и завършват с не много мощно „Ура!“.

Изстрелването на първия спътник и полет на човек в космоса се определя от 55% от руснаците като водещо постижение на Съветския съюз, сочи проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде БТА.

Според допитването космическата програма (изстрелването на първия спътник и първият пилотиран полет в космоса) е поставена от 55% от анкетираните начело в списъка с най-значимите постижения на СССР. В челната петица влизат още победата във Великата отечествена война (според 13% от анкетираните), развитието на промишлеността (12%), развитието на науката и технологиите и най-добрите учени (10%) и ядрените оръжия и атомната енергетика (10%).

Проучването показва, че повече от половината руснаци (51%) са убедени, че в Съветския съюз е имало повече добри, отколкото лоши неща. На обратното мнение са 5% от анкетираните, а 38% смятат, че е имало еднакво и добри, и лоши неща.

Според анкетата, проведена на 16 декември с участието на 1600 пълнолетни граждани, 58% от руснаците съжаляват за разпадането на СССР, една пета казват, че не съжаляват, а 13% - че им е безразлично. Главната причина, поради която руснаците съжаляват за разпадането на СССР, е усещането за единство, сплотеност и приятелство (26%). Основните аргументи на тези, които не съжаляват за разпадането на Съветския съюз, са свързани с икономиката и прехода към пазарна система (16%).

Около половината от анкетираните (48%) биха искали да видят СССР възстановен, а други 37% не биха искали. Мнозинството от анкетираните (67%) смятат, че възстановяването на Съветския съюз е невъзможно в днешно време.

На 30 декември 1922 година Всесоюзният конгрес на съветите утвърждава подписаният ден по-рано Договор за образуване на СССР, под който слагат подписите си ръководителите на делегациите на Конгресите на съветите на Руската социалистическа съветска република, Украинската съветска социалистическа република, Беларуската съветска социалистическа република и Задкавказката съветска социалистическа република (Армения, Грузия и Азербайджан).

През 1940 година Москва анексира Естония, Латвия, Литва и Бесарабия, като създава Естонска, Латвийска, Литовска и Молдовска ССР, събития, описвани от съветската и съвременната руска историографии като доброволно присъединяване към СССР.

Икономическият крах и политическият и управленски разпад на СССР, започнал през 80-те години на миналия век позволиха на България и страните от Източния блок, окупирани в края на Втората световна война и взети в последствие в плен с помощта на подчинени на Москва марионетни правителства, да се отделят от съветската орбита и да се интегрират в европейското икономическо, военно и цивилизационно пространство.

https://offnews.bg/analizi/sssr-deteto-na-lenin-i-proletarskata-revoliut...

Tags: