Спонсори, далавери за милиони и снежнобелите от ГЕРБ

Колко „КАРАТА“ са далаверите на герберите ?

Нещо лошо замириса. Направо се развоня. Лошата миризма дойде от герберската столица София и ни напомни, че няма вечни приятели, но има вечни интереси и един от тях са парите, парите на другите, които трябва да станат „наши“. Знае ли някой колко трудно е да бъдеш гербер ?!

Из партиен отчет на ГЕРБ за 2011 г. :

2.4. Приходи

Приходите в Политическа партия ГЕРБ се признават съгласно разпоредбите на СС 18 “Приходи” и СС 20 “Отчитане на правителствените дарения и оповестяване на правителствената помощ”, както следва:

- Даренията, които не са обвързани с условия, и членският внос се признават като текущ приход за периода.

  • Даренията, които са обвързани с определени условия, се отчитат като финансиране по реда на СС 20
  • Отчитане на правителствени дарения иоповестяване на правителствена помощ.

Няма получени дарения под условие. Общ размер на получените дарения – 9319.38лв

- Размерът на получената през 2011г. субсидия е 22175371 лева

Останалите приходи са както следва:

- От членски внос – 155хил.лв

- От лихви по депозити – 1101 хил.лв

- Други приходи от нестопанска дейност – 24хил.лв

"Карат С": Дългът на Столична община е 6 милиона лева

Дължимата от Столична община лихва към "Карат С" всъщност е около 6 милиона лева, заяви собственикът на транспортната фирма Миролюб Столарски по повод скандала, че вместо да плати лихва от 600 000 лева, общината е била на път да даде 3,3 млн. лева.

„Тази лихва не е от 1 януари 2012 г., а от 2008 година", каза той пред bTV.

"Ние не бяхме съгласни с тази лихва, защото действителната е по-голяма - 6 млн. лева по наши сметки. Причината е, че през целия период ни е плащано максимум 80% от цената, която ни се дължи. Да не говорим, че има едни 1,5 млн. лева, които не се коментират, но те са за обезщетения на работниците. Сега трябва да освободим 210 служители", заяви Миролюб Столарски според публикация на в.“Труд“.

Столарски

 

Той коментира и нападките, че е неофициален спонсор на ГЕРБ и съветник на парламентарната им група и затова е можело да бъде умишлено облагодетелстван чрез по-големи от реалните лихви.

Като председател на браншова организация бях в комисията по транспорт, но си подадох оставката. Аз не мога да разбера... преди години обвиняваха фирмата ми, че е на СДС, на БСП, тъй като е създадена през 1990 г. - т.е. изглежда, че е на всяко правителство", коментира Столарски.

Общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов определи думите на собственика на "Карат С" като „отклоняване на вниманието чрез имитиране на спор между частник и общината". Според него цялата ситуация с договора и лихвата е „груб опит за присвояване на огромна сума пари".

Това си е престъпление по Наказателния кодекс и не е работа на кмета да се прави на разследващ. Обстоятелството, че отказва да сезира прокуратурата я прави съпричастна към далаверата. Тя е била разкрита и Фандъкова се уплаши, тъй като тя е отговорна - основно задължение на градоначалника е да се грижи за нашите финанси", заяви Атанасов и обвини Йорданка Фандъкова, че нарочно „избягала" от заседание на Общинския съвет, когато се гледал въпросът с „Карат С". На срещата станало ясно, че 13 млн. лева (10 млн. главница и над 3 млн. лихва) са прекалено много по този договор, коментира в.“Труд“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе върнала за ново обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) сделката по прекратяването на договора с транспортната фирма “Карат С” на Миролюб Столарски.

На сесия на СОС – на 11 октомври, с гласовете на групата на ГЕРБ, която има мнозинство в общинския съвет, беше гласувано прекратяване на договора с “Карат С” при доста изгодни условия за частния превозвач – 10 млн. лв. за неразплатени фактури плюс 3.250 млн. лихви по плащания само за 2012 г.

Това е подарък от 3.250 млн. лв. за спонсор на ГЕРБ, обявиха сините и червените в СОС. Миролюб Столарски официално не е е сред спонсорите на ГЕРБ, но се включи в предизборна кампания на Бойко Борисов като подреди новите автобуси на пл. “Александър Невски” и връчи символични ключове на Борисов.

Бойко и Столарски

 

Това се случи, след като подписа договор с общината да обслужва част от линиите на градския транспорт и то на цена от 3.56 лв. на километър пробег при положение, че Центъра за градска мобилност (ЦГМ) работи на цена под 3 лв. Обяснението тогава беше, че ще инвестира в нови автобуси.

БСП ще даде на прокуратурата и на Сметната палата сделката по прекратяване на договора на Столичната община с частния превозвач “Карат С”, обяви преди дни общинският съветник Георги Кадиев от групата на червените.

Именно той повдигна въпроса за огромната лихва от 3.250 млн. лв., която общината се канеше да изплати на частния превозвач при прекратяването на договора. С гласовете на ГЕРБ на предишната сесия беше приет доклад, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който предвиждаше на “Карат С” да бъдат платени 10 млн. лв. за дейност и 3.250 млн. лв. лихви.

“Поискахме доклад на одитора – лихвите са 3 300 000 лева. Една проста сметка показва, че, за да са толкова лихвите за шестмесечен период, трябва главницата да е 60 милиона лева, което би означавало изобщо да не сме плащали на „КАРАТ С” от 2008 г. досега. Няма начин лихвата да е три милиона лева – по този начин плащате това, което „КАРАТ С”, като спонсор на ГЕРБ, е плащал на вас. Столична община спонсорира спонсора на ГЕРБ”, обясни днес Кадиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтегли доклада в края на миналата седмица за проверка от дирекция “Финанси” с мотива, че има разминаване между лихвите, които Центърът за градска мобилност твърди, че дължи на “Карат С” и лихвите, определени от одитиращата фирма „Ди Еф Кей Анда Консултинг” ООД. Оказала се, че дължимата лихва е 600 хил. лв.

На предишното заседание на Столичния общински съвет (СОС) от опозицията бяха категорични, че с тази сделка по прекратяване на договора с “Карат С” Столичната община прави услуга на собственика на фирмата Миролюб Столарски, който по думите им е спонсор на ГЕРБ.

От ГЕРБ обявиха, че Столарски не е сред спонсорите на партията, но от БСП напомниха, че той се включи в предизборната кампания на Бойко Борисов преди три години, както писаха оffnews.bg

Спонсор на Бойко водил гербери на сексекскурзия

Подобно на своите ментори и предшественици в домогването до държавната власт столичният кмет Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ също се бяха обградили с обръчи от фирми, които вероятно подсигуряваха финансовата им стабилност. Най-сериозният спонсор в сянка на генерала бе транспортният бизнесмен Миролюб Столарски, шеф на частния превозвач “Карат-С”. Вероятната схема бе такава, че срещу замяна на партийното финансиране Столарски от години печели най-изгодните концесии за столичните автобусни линии, заедно с прилежащото им финансиране, което според договорите, сключени през 2007 г., се оценява на 250 милиона лева за следващите 8 (осем) години, но нещо се е объркало ...

В.Стоилов

Съмнителните действия на Столарски и “Карат-С” озадачават обществото отдавна, но учудващо за всички дейността на фирмата не просто не се преустановява, а дори нарастваше със завидни темпове. Името на скандалния бизнесмен бе замесено в грандиозния скандал със зам.-кмета на София Велизар Стоилов, който през ноември 2008 г. подаде оставка, след като стана известно, че е влязъл в задкулисна договорка с частни фирми за отдаването на автобусни линии в София.

Публикувани бяха откъси от разговори на Стоилов с лица, към които той се обръщаше с “Ивайло, Росен, Миро и Асен”. Имената съвпадат с шефовете на фирми, които успяха да спечелят конкурсите: Ивайло Константинов (“Юнион Трейд Къмпани”), Миролюб Столарски (“Карат-С”), Росен Илиев (МТК) и Асен Добранов (“Столичен автотранспорт”). Записаният разговор засяга провелия се миналата година пилотен конкурс за концесиониране на 15 столични автобусни линии, където именно Столарски и неговата “Карат-С” спечелиха най-много маршрутни линии - цели девет. Останалите победителки от този конкурс бяха “Юнион Трейд” и “Столичен автотранспорт”, съответно с четири и две линии.

Въпреки че столичният кмет Бойко Борисов по онова време побърза да се отърве от Стоилов, като прие оставката му и обяви, че не знае нищо за престъпните действия на подчинения си, той не успя да опровергае обвиненията към формалния председател на ГЕРБ Цветан Цветанов за участие в „далаверата“.

Безобразията на Столарски и неговите покровители от ГЕРБ далеч не се изчерпваха дотук, след като преди време техните действия едва не докараха нова транспортна стачка в столицата.

Повод за това стана изказването на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов от ГЕРБ по онова време, който заяви, че транспортната фирма “Карат-С” ще влезе със сигурност във владение на 16-те линии от столичния градски транспорт, които спечели при нагласени конкурси в началото на 2008 г. Тази декларация бе направена в момент, в който синдикатите от градския транспорт в София заплашиха, че ще започнат нова ефективна стачка. Те се обявиха против даването на концесия на линиите, заради избухналия корупционен скандал в сектора и значително по-високите цени за транспортно обслужване на “Карат-С”.

Самото изявление на Иванов влезе в противоречие с популистките декларации на кмета Бойко Борисов, който през ноември заяви, че ще прекрати всички договорни отношения с транспортните фирми МТК, “Карат-С” и “Юнион трейд” заради “лъжа”. Въпреки високопарните речи на кмета и без обяснение от страна на администрацията му “Карат-С” запази правото си да обслужва спечеления по време на същия конкурс пакет, включващ автобусните линии 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 114, 123, 204 и 306 общо 26 градски линии ?!

Същевременно с това проверките на кметството от ноември 2008 г. показаха, че “Карат-С” нарушава контрактите с общината по обслужването на линии 30, 90, 72 и 73. Вместо да изпълнява транспортната задача, фирмата ги преотдавала на фирмите “МТК груп” и “Тея травъл”.

“Карат-С” получи тези линии по времето на кмета Стефан Софиянски и, въпреки че открито нарушава сключения договор, от администрацията на екскмета Борисов не се намериха хора, които да подведат под отговорност провинилата се фирма.

Повод за общото недоволство сред служителите на “Столичния автотранспорт” е абсурдният факт, че “Карат-С” получи по 3.52 лева за всеки навъртян километър от своите автобуси, докато в същото време общинското дружество получава за същото цена от 2.60 лева/км. “За нас тази сделка за автобусните линии е корупционна. На частните превози се дават най-леките линии и се парадира, че това е в интерес на софиянци”, заяви Розен Зарков, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа”. Според изчисления на негови колеги с увеличението на цената на пробег километър за една година концесионерът печели близо 5 млн. лева. Повече от това, което печели Столична компания за градски транспорт. “Сметнете за 7 години концесия колко пари прави. Това ощетява столичани”, категоричен бе Зарков.

Мерцедеси

Въпреки ожесточените протести на синдикатите в столичния градски транспорт срещу монопола, който упражнява Столарски и неговата фирма “Карат-С”, екскметът Борисов и неговите общински съветници не проявиха никакво намерение за озаптяване на скандалния бизнесмен.

Това е разбираемо с оглед на близките връзки, които съществуват между Столарски и висши кадри в ГЕРБ. Преди около 3 години бе публикувана новината, че единственият депутат на ГЕРБ по онова време Лъчезар Иванов и автомобилният превозвач Миролюб Столарски са били заедно на екзотична почивка в държави, известни като сексдестинации, по време на празниците около Нова година. Те поели към горещите Малайзия, Сингапур и остров Борнео. Потърсен за коментар около съмнителната екскурзия, Иванов прояви типичната за ГЕРБ наглост и заяви, че общата им екскурзия е била случайност и той не е подозирал за присъствието на Столарски.

Колаж Всеки ден

 

 

„Развивайки” се като политик в слънчогледовата нива на интересите, Лъчезар Иванов се оказа по едно и също време с един от най-големите спонсори на ГЕРБ, Миролюб Столарски, шеф на фирмата-превозвач „Карат-С” около Нова година преди 3 години в сексдестинациите на екзотична почивка в Малайзия, Сингапур и остров Борнео. Господин депутата верен на политическите прийоми поусукал отговора на журналистически въпрос, който касаел присъствието му със Столарски в една и съща екскурзия, като го нарекъл „случайност” ?!

Сигурно пак „случайни” са били, може би съвместните посещения с Цветан Цветанов в хотела на Миролюб Столарски във Велинград?!

Дворецът

 

Много „случайности” станаха?! Явно в този тих спа кът са отмаряли бъдещите политически лидери и са си отпочивали от съпругите си, уморени от тяхното неразбиране на тежката „политическа” отговорност да поговориш с млада жена насаме в леглото за политика и то на голо в старопрестолния Велико Търново или да пошляпаш неразбралата те пораснала дъщеря. „Тежък” е политическият делник на нашите нови „политици”!

През уикендите пък лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и Лъчезар Иванов, както се говори били чести гости в хотела на Столарски във Велинград, наречен “Двореца”. Това разкритие също не бе отречено от представителите на ГЕРБ преди време, с което те доказаха, че нямат никакви угризения за връзките си със скандалния бизнесмен. Всеки сам може да си направи изводи дали отново става дума за съвпадение.

Въпреки отчаяните оправдания от страна на Бойко Борисов по времето на кметуването му, едва ли може да се мине без съмнения за бизнесобвързаността му с транспортния олигарх Миролюб Столарски по онова време, а защо не и сега. Съмнително бе откровеното нежелание на екскмета Борисов да потърси отговорност за незаконните действия на своя бизнессътрудник, на когото явно се разчиташе за финансиране на задаващите се предизборни кампании. И докато Бойко заплашваше, но не действаше преди 4 години, столичани продължаваха да бъдат ощетявани с милиони левове.

И докато Лъчезар Иванов сам се низвергна пред Вожда, то Цветан Цветанов и запотен Веско се плацикаха в минерален басейн във Велинград според снимка на в.“Галерия“по новогодишните празници през 2011 г. и кой да ти каже дали това не е бил басейна на „Двореца“ на Столарски ?!

Снимка "Галерия"

 

Бедните гербери, новогодишен пакет в СПА хотел „Двореца“ на Миролюб Столарски е от 990 лева за четири нощувки ... Просто да ги съжали човек ?!

Кучетата си лаят, а кервана си върви ... Или както едновремешната счетоводна „мъдрост“ от времената на бухалките : „Ми даде“- „Му взех“...