Словакия обяви със Закон Комунистическата партия за престъпна организация

Националният съвет (парламентът) на Словакия прие закон, според който Комунистическата партия на Чехословакия, която беше на власт от 1948 до 1990 г., е призната за престъпна организация. Това съобщи информационната агенция CTK.

Законът също така забранява поставянето върху паметници на символи, свързани с тоталитарните политически режими, за каквито според CTK, са определени комунистическия, фашисткия и нацисткия режими. Въведена е забрана за даване на имена на техни представители на улици, площади и други обществени пространства.

Изключения от правилата (да се назовават улици, площади и други обществени пространства с имената на фигури, свързани с тоталитарни режими) се правят само ако самите те активно са се борили с тези режими.

Документът беше одобрен от депутати от партиите на словашката правителствена коалиция, които имат мнозинство в Националния съвет.

В България още през 2000 година комунистическият режим и управляващата тогава БКП бяха обявени със Закон за престъпни. Но въпреки това БСП/БКП не се е еманципирала от своето престъпно минало и не са се извинили на българското общество за хилядите невинни жертви и погубени човешки съдби.

(Източник: БГНЕС)

https://faktor.bg/bg/articles/parlamentat-na-slovakiya-obyavi-sas-zakon-...