"Ситуацията е критична". Корабът Vera SU потъва, обяви транспортният министър

Вода нахлува в кораба Vera SU, заседнал край защитената местност Яйлата. Това стана ясно в събота на извънреден брифинг на министрите на транспорта и екологията Христо Алексиев и Асен Личев.

Плавателният съд, който вече 13 дни е заседнал край Яйлата, се и изместил и приближил към брега.

Корабът потъва, обяви министърът на транспорта. По думите на Алексиев “приоритет е запазването на човешки живот”. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но министърът каза, че “държавата е в готовност”. Това ще се случи, когато капитанът на кораба изрази желание за евакуация.

По думите на Алексиев спасителната операция е много трудна, заради лошото време с морско вълнение над 4 бала. Друг фактор е местоположението: “не можем да вкараме тежка техника, защото това е защитена зона. Последните дни има много високи вълни, а поради силния вятър е рискована и операция по въздух”, каза за ситуацията министърът.

На въпрос дали държавата е закъсняла с вземането на мерки Алексиев каза, че България не е пиратска държава и е действала по най-адекватния начин, съобразен с международното право.

Според европейските норми товарът на борда на Vera SU не е категоризиран като опасен и затова България не може да предприеме действия като “задържане и изземване на товара”, защото биха се определили като пиратски.

Алексиев и колегата му Асен Личев заявиха пред медиите, че превозвания товар - около 3300 т. карамбид (урея) не представлява опасност за околната среда. По думите им това е станало ясно след получено писмо от Европейската агенция за морска безопасност.

Преди дни, когато части от товара бяха разсипани в морето, данните на басейнова дирекция “Черноморски район” показаха замърсяване четири пъти над нормата.

Vera SU се вряза в скалите на резерват Яйлата до Камен бряг около 4 часа сутринта на 20 септември. Корабът е под панамски флаг и е пътувал от Украйна за Варна с 3 300 тона азотни торове на борда.

Спасителните операции се забавиха със седмица заради изясняване на въпроса кой трябва да извърши изтеглянето на кораба.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31489480.html