"СЕВЕРЕН ПОТОК" Е МЪРТЪВ, БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧИ УНИКАЛЕН ШАНС, НО ГО ПРОИГРА, ПЛАЩАЙКИ 3 МЛРД.

Grigor Lilov

Към сумата вероятно ще трябва да се прибавят и неустойки за неизвестна стойност.

Давам думите в оригинал - от срещата на 25 декември в Александровската зала на Големия кремълски дворец между президента Путин и едрия милиардерски бизнес в Русия:

- Правда, это (моя бел.: процедурата по импийчмънт срещу Тръмп) не помешало американцам блокировать достройку «Северного потока-2».
Но Владимир Путин заверил, что ничего критичного нет, так как «у нас есть трубоукладчик». Только завершение проекта затянется на несколько месяцев. Глава «Газпрома» Алексей Миллер, по словам очевидцев, на этих словах кивнул.
А все остальные вздохнули с облегчением.

превод:
Наистина това не попречи на американците да блокират довършването на "Северен поток" 2. Но Владимир Путин увери, че нищо страшно няма, понеже "ние имаме морски тръбопоставяч". Шефът на "Газпром" Алексей Милер, по думите на очевидци, потвърдил тези думи с кимване на глава.
А всички останали въздъхнаха с облекчение.
https://www.kommersant.ru/doc/4207397?from=main_1#id1843643

- Има определени мощности, които позволяват да се надяваме за това, че ще сполучим да завършим работата (моя бел.: по Северен поток 2) в обозрима перспектива.

Това са думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, предадени от ТАСС - държавната агенция на Пусия. Според агенцията Песков не е уточнил обозрими срокове, но е заявил, че "колкото по-рано, толкова по-добре".
https://tass.ru/ekonomika/7427635…

ПРОПАГАНДА И РЕАЛНОСТ

Наистина Русия има не един, а два такива кораба, за да довърши останалите 167 километра (според руските източници са 117 км - 47 км от първата тръба и 70 км от втората).

Първият е баржата "Фортуна" (давам снимка).
Тя обаче няма система за глобално позициониране - т,е. тръбите се монтират където се свалят на дъното, което според европейските и екологичните нормативи не е позволено.
И второ - тя е плоскодънен съд и затова може да работи единствено в много спокойни води. А Балтийско море не е от най-спокойните, да не говорим за времето през зимата.
Вижда се, че макар и кръстена на името на богинята на сполуката и късмета, баржата няма да донесе щастието за Кремъл.

Вторият кораб обаче е сериозен - "Академик Черский".
Това е новото му име, което му сложи Русия, след като го закупи. Старото е "Jonsun 18". Брутният му тонаж е 29 513 тона, нов е - пуснат е на вода през 2015 г

Лошото при него са три проблема.
Първият е, че e мизерна величина спрямо сегашния работещ кораб "Pioneer Spirit" на швейцарската компания Allseas.

Съотношението в брутния тонаж е 1:13.66 пъти в полза на швейцарците.

Скоростта при полагане на тръби на морското дъно е над 1:7 в полза на швейцарците.

Общият тонаж на на швейцарския кораб от 1 млн. тона и товароподемността на крановете на него въобще не търпят сравнение със съответните параметри на руския кораб. Съответно не търпи сравнение и реалната производителност, която се различава десетки пъти.

Вторият проблем е мястото.
"Академик Черский" се намира в точка с координати 42.79883° / 132.8823° - т.е. в пристанището на руския залив Находка на Тихия океан. (давам снимка)
Това е на 23 000 километра разстояние от мястото, на което евентуално ще го базират в Балтийско море. Максималната му скорост на движение е 7 мили в час, а средната - 5,1 мили (10 километра) в час.
Трябват му 2300 часа път - почти 100 денонощия, за да успее да се базира на мястото на "Северен поток 2".

И третият проблем е, че от една страна също няма изискваната система за точно позициониране (тя е свързана и с конструкцията на кораба, вкл. и допълнителни винтове),
А от друга страна? - Ами разграбен е, опоскан е!
Т.е. корабът се нуждае от сложен и дълъг ремонт, който без западна помощ и части няма как да се извърши. А тя е невъзможна, понеже такива услуги и доставки също попадат в режима на обявените американски санкции.

Главният въпрос е в друго - ще може ли Русия да построи такъв съд, за да завърши работата? Абсолютно съм убеден, че страната, която е създавала атомни ледоразбивачи и подводници, ще може да направи всичко, нямаме никакви съмнения. Ако има поръчка, незабавно пристъпваме към работа. Вероятно ще са нужни средно година и половина до две за проектиране и 3-4 години за строителство. Но, за съжаление, както винаги всичко ще бъде направено от нулата. Поради това и едва ли ще се вместим в по-кратки срокове.
Думите са на Алексей Рахманов, директор на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) в интервю за държавния ТВ канал "Россия 24".

Не си задавам въпроса защо компания в Швейцария, която е страна без досег с каквото и да е море, притежава такива кораби, а Русия, която има излаз на 12 морета и засега е най-голямата газодобиваща и газоизнасяща държава в света, не разполага с такъв кораб.

Изводът е, че противно на думите на Путин и уверенията на говорителя му, "Северен поток 2" няма да има скоро - поне в обозримото бъдеще!

ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ, ПОДАРЕН ОТ ДРУГИ

Провалът на "Северен поток 2" е невероятен шанс, подарен на България.

 

"Крайната точка на "Северен поток-2" се намира до германския град Грайфсвалд
Там газопроводът с обща мощност от 55 милиарда кубични метра се включват в двете тръби на EUGAL с обща мощност от 51 милиарда кубични метра газ. Остатък от 4 млрд. за евентуална немска консумация (Германия внася от Русия таман по 3 съществуващи газопровода и това й стига).

Двете тръби на EUGAL от своя страна преминават от източна Германия на юг до Чехия.
Чехия няма нужда от толкова много газ. Тя сега се снабдява от "Северен поток 1" и газопровода "Ямал-Европа".
Излиза, че основният обем от 50 милиарда кубометра газ са предназначени за газовия хъб Баумгартен в Австрия. Той освен редица централноевропейски страни снабдява и Италия, която е вторият по големина вносител на руски газ в ЕС. С допълнителните десетки милиарди кубометри от "Северен поток 2" се предвиждаше Баумгарден да снабдява и Балканския полуостров.
Пътят на газа според тази схема се оказа парадоксален - първо върви север, после на запад, а накрая се връща на изток и на юг.
Но геополитически той е разчетен напълно логично - като цената, която ще плаща Кремъл за търпимостта на Германия и Австрия към политиките му и действията му, вкл. и държави от ЕС.

Сега тези милиарди и милиарди кубометри газ се оказаха със секнат път заради американските санкции.
Следователно няма да плащаме за доставка на газ, тръгнал да обикаля целия континент, за да стигне до нас. И оскъпявайки се по пътя с транзитни такси от всяка поредна държава.
Следователно утре се отваря път за газови потоци от юг - от Кипър, от Израел, от средноазиатските републики. И естественото място за тяхното преминаване е през България.

Следователно нашият "Балкански поток" ("Турски поток") е пропаганден мехур.

НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЛРД.

Всъщност става дума за разклонение от сега съществуващата транзитна мрежа към Сърбия.
Затова се строят само 150 км от обявената обща дължина от 635 километра.
Ако не сте разбрали:

ХАРЧАТ СЕ ПАРИ ЗА 150 КИЛОМЕТРА, НО СЕ ОТЧИТАТ И КАЛКУЛИРАТ 630 КИЛОМЕТРА - т.е. 4.2 ПЪТИ (!!!!!) ПОВЕЧЕ И СЪОТВЕТНО ТОЛКОВА ПЪТИ ПО-СКЪПО, ОТКОЛКОТО Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.
(435 лева и 72 стотинки от джобовете на гражданите, ако парите се разхвърлят на глава от българското население, вкл. и пеленачетата. Или по 1000 лева от всеки работещ в страната според друга такава сметка).

А ето я и сметката по раздели:

11 км газопровод от турската граница до помпена станция "Странджа" - 75 млн. лв.

Авансово плащане на "Аркад" за строителството на газопровода - 250 млн. лв.

Авансово плащане на ГБС и "Ферощал" за изграждане на две помпени станция - 140 млн. лв.

Отчуждаване на терени по трасето на газопровода - 25 млн. лв.

ОБЩО ВЕЧЕ ПЛАТЕНИ - 490 млн. лв.
ПРЕДСТОЯЩИ ПЛАЩАНИЯ:

На строителя "Аркад" - 1,9 млрд. лв. за срок от 120 месеца при лихва от 4,1% годишно.

Лихви от 428 млн. лв. (средна величина), като тя в зависимост от периодичността на вноските варира между 396 млн. и 462 млн.

На ГБС и "Ферощал" - 210 млн. лв. за 2 години при лихва 3,9% за първата и 4,1% за втората.

Лихви по тези дългове - 12,6 млн. лв.

Общо дължими предстоящи плащания за поети задължения по фирмени кредити - 2,68 млрд. лв.

Равносмеката сочи 3 милиарда и 50 милиона.
Освен това тази тръба няма да запълни капацитета си.

Сърбия потребява между 2 и 3 млрд. кубометра и съответно таксите ще са ниски. Следователно "Булгартрансгаз" ще трябва да се бръкне за плащанията си за недостигащите близо милиард лева с нови кредити. Тях не съм ги изчислявал.

 

И последно - имаме вързани в кърпа неустойки (освен ако не лъснат подкупите за родните държавници).
Защото пред Газпром и сръбската газова компания (тя също е на Газпром) сме се ангажирали да пуснем газа на 1 януари (след 5 дни), ама договора за строителство сме го подписали със срок на завършване през лятото на следващата година.

(НА ПЪРВАТА СНИМКА Е КОРАБЪТ "АКАДЕМИК ЧЕРСКИЙ"

Фейсбук