Свързани с Пеевски фирми са строили рушащата се Северна тангента

Пет фирми са участвали в консорциума, който е строил рушащата се Северна тангента на София. Водеща е свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“. Проектът е за 180 милиона, но след като консорциумът вече е заличен, не се знае кой ще носи отговорност за опасните и нацепени панели по трасето.

Името на сдружилите се фирми, строили Северната скоростна тангента е ДЗЗД КОНСОРЦИУМ ХПВС-ССТ. В него участват съответно с 40% „Водстрой 98“ АД, с 30% „Хидрострой“ АД, с по 10% „Пътинженеринг строй-Т“ ЕАД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Консорциумът не е отделно юридическо лице, а всяка от фирмите отговарят със двоя дял. 

От търговския регистър се вижда, че въз основа на анекс от 28.07.2017 г. и Закон за задълженията и договорите (ЗЗД) обединението от тези фирми вече не съществува.

 

Специалисти коментираха пред Фрог, че е нетипично да бъде заличен консорциум преди да е изтекъл срокът на гаранцията за проекта, за който е създаден, още повече след като е и изпълнен. Консорциумите са създават, за да печелят обществени поръчки, когато не се класират е нормално да бъдат заличени, но не и когато са дали гаранция за работата си.  За подобни строителни дейности минималният срок е поне 5 години, а както стана ясно след оповестяването на видимите разрушения днес Северната тангента е от 3 години.

 

Агенция "Пътна инфраструктура", която непрекъснато се оплаква от недостиг на средства за кърпенето на злощастните български пътища, е договорила с консорциум, в който основен "стълб" „Водстрой 98“ АД строителството на "Северна скоростна тангента" с дължина 16 км. Цената е 149 999 999 лв. На сайта на АПИ е записано, че отсечката ще струва 180 млн с ДДС, но това е дребна работа. Договорът е подписан през февруари 2014 г., но строителството започва чак една година по-късно. 1 км от този проект излиза по 11 250 000 лв. За сравнение в Германия 1 км магистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт струва средно 2,75 млн евро. Да не говорим за разликите в качеството.

 

Въпреки, че водеща е фирмата, близка до Пеевски – „Водстрой 98“ АД, управител на консорциума е представител на „Хидрострой“. Телефоните за връзка, публикувани в търговския регистър са във Варна, но адресът за кореспонденция е в София.

„Водстрой 98“ е известна най-вече  с впечатляващия брой на обществени поръчки, които печели самостоятелно или в съдружие с други фирми.  Всъщност считаните за близки до депутата Делян Пеевски и ДПС фирми "Водстрой 98" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД и "Техноекспортстрой" ЕАД са спечелили обществени поръчки за около 800 млн лв. Това е станало за кратък период от средата на 2011 г до удара срещу КТБ през юни 2014 г. 70 на сто от поръчките са от времето на коалиционния кабинет "Орешарски" на ДПС и БСП.

 

Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото управление на ГЕРБ, но са за сравнително ниски суми. Само в трите дни преди националния протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. приближените му фирми са спечелили поръчки за 53 млн лв.

 

В дните на най-горещите протести през лятото на 2013 г. фирмите получават от правителството три "златни" поръчки за колосалните 154 милиона! 

 

Вижте  списъка на фирмите, възложителите и отпуснатите милиони:

ТУК

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-svarzani-peevski-firmi-stroili-rushashtata-severna-tangenta.html

Коментар "Под лупа" : Колко години трябват на прокуратурата да се събуди ?!!