Световната банка: Храните поскъпнаха с една трета

Цените на храните в света са се повишили в сравнение с юли миналата година средно с 33 на сто и десетки милиони хора, на първо място в развиващите се страни, са застрашени от глад, предупреди Световната банка, съобщиха световните агенции.

СБ публикува поредния си отчет за индекса на цените на хранителните продукти.

В него се казва, че цените са близки до пиковите показатели от 2008 г. Царевицата е поскъпнала с 84 на сто, захарта - с 62 на сто, пшеницата - с 55 на сто, а цените на кафето са скочили с 45 на сто.

Както подчерта президентът на банката Робърт Зелик, запазването на високите цени на храните, а също ниските хранителни запаси говорят, че както досега, оставаме в опасната зона, където най-много страдат уязвимите групи от населението. „Особено трагично е положението в резултат от въздействието на три фактора - високите цени на храните, нищетата и нестабилността в Африканския рог, продължи той. Там по оценки на СБ  засегнати от кризата са над 12 милиона души.“

По думите на Зелик банката активизира усилията си по оказване на краткосрочна и средносрочна помощ на страни като Кения и Етиопия. Банката увеличава също годишното финансиране на селскостопански програми на 6-8 милиарда долара от 4,1 милиарда през 2008 г., допълни шефът на Световната банка.

Блиц