САЩ публикуваха видео с прехващането на шпионски дрон близо до Крим

EURACTIV.com with Reuters

Пентагонът публикува видео на 16 март 2023 г., което според него е  доказателство, че руски изтребител е закачил витлото на шпионски дрон на САЩ и го е накарал да се разбие в Черно море по-рано тази седмица. [Twitter]

 

Пентагонът публикува видео в четвъртък (16 март), което според него е  доказателство, че руски изтребител е закачил витлото на американския шпионски дрон и е причинил разбиването му в Черно море тази седмица. Русия отрече тези обвинения.

40-секундното видео е заснето от безпилотния самолет Ем Кю-9, докато провеждал рутинни разузнавателни дейности в международното въздушно пространство преди два дни близо до Крим -украинския полуостров, който Москва насилствено анексира през 2014 г.

Видеото показва, че два руски изтребителя Су-27 се насочват към дрона и изпускат реактивно гориво върху него. След второ преминаване видеото прекъсва и се възобновява с изображения на повреденото витло на дрона.

Американски служители обвиниха руските самолети, че действат по небезопасен начин. Русия отрече да е имало какъвто и да било сблъсък и каза, че дронът е паднал, след като е направил „резки маневри“, след като „провокативно“ е летял близо до руското въздушно пространство.

Подчертавайки риска от сблъсък между Русия и САЩ, Москва твърди, че въздушната среща показва, че САЩ са пряко замесени в конфликта в Украйна, нещо, което Вашингтон се старае да избягва от страх от влошаване на напрежението между двете ядрени сили.

Пентагонът обяви, че има индикации, че Русия се опитва да извади отломки от дрона, въпреки че е трудно да ги открият в дълбоките води. Русия каза в сряда, че ще се опита да открие останките.

Вашингтон заяви, че дронът не носи никакви ценни разузнавателни данни.

Китай, който не е осъдил Русия за нахлуването в Украйна, заяви, че е загрижен от засилването на войната и се надява Москва и Киев да проведат мирни преговори.

Разследване на военни престъпления

Разследвания на международен панел показват, че някои от действията на Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г. може да са престъпления срещу човечеството. Русия отхвърли публикувания в четвъртък доклад, в който се казва, че престъпленията включват умишлени убийства и изтезания.

Украинският президент Володимир Зеленски не направи пряко позоваване на изготвения от ООН доклад в нощното си видеообръщение. Той говори в памет на загиналите при руската бомбардировка срещу театър в южния град Мариупол преди една година.

„Руските бомби унищожиха Мариуполския театър, сграда, използвана като убежище. Вътре имаше жени и деца. Имаше бременни жени и хора в напреднала възраст“, ​​каза Зеленски.

Никой не знае със сигурност броя на загиналите.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни, въпреки че в конфликта загинаха хиляди, милиони бяха разселени, украинските градове са в руини, световната икономика е разтърсена из основи и предизвика нова Студена война в международните отношения.

„Ще дойде ден, когато виновните за военни престъпления срещу Украйна ще се появят в залите на Международния наказателен съд и в националните съдебни зали“, каза Зеленски.

Боеве в Бахмут

Зеленски  не спомена пряко Бахмут –  фокусната точка в продължение на осем месеца на руските опити да напреднат през индустриалния регион Донецк в Източна Украйна, граничещ с Русия.

Украинските сили устояваха на руските атаки срещу разрушения град. Репортерите на Ройтерс на около 1,5 километра от фронтовата линия чуваха постоянния гърмеж на артилерията и пращенето от стрелба.

Игор, 36-годишен войник на минометната позиция, каза, че украинските сили са били обект на въздушни удари, минометен огън и танков обстрел.

„Човек не винаги проверява какво лети над главата му“, добави той, приклекнал в дълбок изкоп.

Бахмут се превърна в най-кръвопролитната пехотна битка в Европа след Втората световна война. Руските сили, водени от частната армия „Вагнер“, са превзели източната част на града, но досега не са успели да го обкръжат.

„Ситуацията в град Бахмут остава критична“, каза украинският военен анализатор Олег Жданов в канала си в YouTube. „Руските сили удрят едни и същи райони отново и отново.“, добави той.

Друг украински военен експерт Роман Свитан каза пред украинското радио NV: „Няма смисъл да се изтегляме от града в момента. Сега няма опасност да ни обкръжат. Така че трябва да държим не само Бахмут, но и линията, свързана с този град“.

Русия заяви, че е насочена към украинска инфраструктура като част от това, което нарича „специална военна операция“, за да  отслаби украинската армия и да премахне това, което според нея е потенциална заплаха за собствената й сигурност.

Украйна и нейните съюзници обвиняват Москва в непредизвикана война за заграбване на територия от своя прозападен съсед.

Сделка за износ на зърно

Организацията на обединените нации подкрепи Турция и Украйна, като призова за 120-дневно удължаване на споразумението, позволяващо безопасен износ на зърно от няколко украински черноморски пристанища.

Русия каза, че ще удължи пакта само за 60 дни, без да казва конкретно защо, въпреки че се оплака, че собственият й износ на храни и торове е възпрепятстван от западните санкции.

Русия обяви, че може да поеме завода на „Тойота“ в Санкт Петербург, съобщи държавната нова агенция ТАСС, след като японският автомобилен производител реши миналата година да прекрати производството на автомобили в Русия поради прекъсвания на веригата за доставки след нахлуването в Украйна.

Руският централен институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите, вече е изкупил заводи от „Рено“ и „Нисан“.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...