САЩ предлагат ЕС да комбинира ембаргото върху руския петрол с допълнителни мита и такси

Европейският съюз би могъл да комбинира налагането на вносни мита и други такси върху руския петрол с планираното, но все още неодобрено постепенно ембарго върху вноса, заяви американският финансов министър Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс и БТА.

Идеята за налагането на мита и такси ще бъде представена на срещата на финансовите министри на страните от Г-7 тази седмица. Тя е икономически по-евтин начин да бъдат намалени енергийните приходи на Москва, като същевременно ще произведе по-бързи резултати, посочват от американското министерство.

Въвеждането на мита ще остави руския петрол на световните пазари и ще ограничи сътресенията, които би предизвикало пълно ембарго, но ще свие приходите на Русия, смятат експерти.

Европейската комисия предложи преди няколко седмици налагането на постепенно ембарго върху вноса на руски петрол в ЕС, но досега разбирателство по въпроса не е постигнато поради съпротивата на няколко държави от Източна Европа, които са силно зависими от руския внос.

Междувременно руският президент Владимир Путин нарече “самоубийство” отказа на европейските страни от руските енергийни ресурси. Той определи като политическо решението на европейските страни да наложат санкции на руския петрол и газ.

 
 

 

FLORENCE- A 4k Aerial Film of Italy
 
 
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, заради собствените си амбиции и под натиска на американския сюзерен и европейските страни въвеждат нови санкции на петролните и газовите пазари. Всичко това води до инфлация", коментира той.

Путин подчерта, че някои страни в ЕС няма да могат да се откажат скоро от руските енергийни ресурси. Въпреки това, допълни той, те са си поставили такава задача, като не обръщат внимание на щетите, които вече са нанесли на собствените си икономики.

По думите му високите цени на енергията подкопават конкурентоспособността на голяма част от европейската промишленост, която и без това губи конкуренцията с компаниите от други региони на света. Според Путин заедно с руските енергийни ресурси от Европа ще си отиде и възможността за увеличаване на икономическата активност.

САЩ предлагат ЕС да комбинира ембаргото върху руския петрол с допълнителни мита и такси - Икономика (offnews.bg)

 

Tags: