Сарафов се разкая - подвел се от думите на Гешев, че децата му се уплашили от взрива

Шефът на НСлС нямало да позволи на човек, близък с Косьо Самоковеца, да петни името му

Скандалът с т.нар. терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев днес премина през няколко обрата. Сутринта служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разби легендата, че в колата на Гешев е било семейството му. Самият обвинител №1 каза, че децата му пътували с него и много се уплашили от експлозията. В деня на инцидента неговият заместник и шеф на националното следствие Борислав Сарафов комчентира, че по чиста случайност няма загинали, дори обяви количеството на взривното вещество преди експертите да са се произнесли.

Обясненията на Демерджиев, че семейството на Гешев не е било с него и че по колата няма сериозни щети, въпреки нагнетяването на напрежението от страна на Сарафов, доведе до искане на оставката на зам. главния прокурор от депутатите на "Продължаваме промяната-Демократична България" заради "тежка манипулация". 

Няколко часа по-късно самият Сарафов изпрати позиция до БТА, от която стана ясно, че е бил подведен от думите на началника си Иван Гешев и че няма да подава оставка.

Ето какво гласи позицията на Сарафов без редакторска намеса:  

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си. В този смисъл искрено съжалявам, ако аз съм внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него, макар че това не беше изнесено първо от мен. Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“.

 

Междувпрочем, именно аз поисках съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране.

Същевременно няма да позволя доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години, да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства.

Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“. Продължавам да смятам, че България е правова държава и затова не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега.

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона."

https://offnews.bg/temida/sarafov-se-razkaia-podvel-se-ot-dumite-na-gesh...