Санкциите от САЩ били заради русофилство и разговори в сауна

Четирима от петимата българи в новия списък "Магнитски" отричат да са участвали в корупция

 

Русофилството и анонимен донос за безобидни разговори в сауна са накарали САЩ и Великобритания да наложат нови санкции по глобалния закон "Магнитски". Това обяснение пред bTV дадоха четирима от петимата санкционирани българи в новия списък на Министерството на финансите на Щатите.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов категорично отрече да е подкупвал съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин. Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за "сериозна корупция" през февруари 2020 г. Той и досега е съдия, обвинения за корупция в България не му бяха повдигнати, не беше наказан и дисциплинарно. Малинов се аргументира именно с това, че няма наложени наказания и установени нарушения спрямо Миталов, за да отхвърли обвиненията от САЩ.

"Нека да покажат един факт в каквото ме упрекват", каза шефът на "Русофили" и сподели, че с приятелите си от Русия се чуват, за да се шегуват със ситуацията. "Когато в Америка дойдат сили, които са консервативни и патриотични, съм сигурен, че тези обвинения ще отпаднат", каза още Малинов. Според него е в списъка със санкционирани по "Магнитски" заради дейността на движение "Русофили", което скоро щяло да се превърне в международна организация.

На мнение, че САЩ атакуват руските интереси в България е и бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, който също е сред санкционираните от антикорупционния закон. "Целта е Русия да бъде изтикана от енергийните доставки в Европа и от ядрената енергетика", коментира Овчаров. Той отрече да е получил над 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, както твърди американското финансово разузнаване. Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците, казват още от САЩ.

Единствено бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който също е санкциониран по "Магнитски", разкри повече детайли около обвиненията от САЩ за подкупи в българската енергетика. Официалната причина за санцкиите спрямо него е, че е поискал три милиона лева от български бизнесмен, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на неговите компании. Генов разказа, че през 2016 г. е бил извикан от следовател, за да даде показания по анонимен сигнал.

"В него се казва, че аз и въпросният бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах, че с този господин често ходим на сауна заедно, руски възпитаници сме, но такъв разговор не сме водили. Този човек има бизнес отношение с АЕЦ Козлодуй, но аз имам много познати, които се занимават с тази дейност", призна Иван Генов.

За такъв случай се спомни и другият санкциониран българин и също бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов. Той каза, че е бил викан в ГДБОП по сигнал за искан подкуп, но не може да каже името на подателя, нито на бизнесмена. "Шокиран съм, нямам представа защо съм в списъка", коментира Николов.

 

ПАРТИЙНА ЗАЩИТА

Петият санкциониран българин в новия списък Владислав Горанов беше защитен от своя съпартиец в ГЕРБ Теменужка Петкова. "Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци", заяви тя пред БНТ. По думите ѝ когато има подобни твърдения трябва да бъдат подкрепени с много сериозни доказателства. Освен това тя отрече до нея да са достигали сигнали за корупция, докато е била министър на енергетиката в третото правителство на ГЕРБ. 

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sankciite-sasht-bili-zaradi...