Руското МВР обяви Христо Грозев от Bellingcat за федерално издирване

Руското Министерство на вътрешните работи е обявило българина Христо Грозев - ръководител на разследващия проект Bellingcat - за федерално издирване.

Информацията беше съобщена от руския сайт "Медиазона", чиито журналисти са открили името на Грозев в базите данни за издирвани лица на МВР.

 

В картотеката се посочва, че причината за търсенето му е "състав от Наказателния кодекс", който обаче не се посочва конкретно.

Журналистът беше част от екипа, който разследваше отравянето на Алексей Навални през 2020 г., като участва и в документалния филм за руския опозиционер.

 

Грозев е част от екипа, който идентифицира замесените агенти на ФСБ - а Навални лично се обаждаше на хората, участвали пряко в акцията по отравянето му с "новичок", заради която едва не загина.

 

През юли Грозев беше уличен от руските служби за сигурност за това, че участвал в предполагаема операция на украинското разузнаване, целяща да открадне руски военен самолет.

 

Тогава не стана ясно дали срещу него се води разследване - и на какво основание.

Грозев отрича да има съпричастност към украинската операция, а казва, че с Bellingcat сами са водили разследване за опитите на руските служби да "излъжат" украинските си противници с агенти под прикритие.

https://frognews.bg/novini/ruskoto-mvr-obiavi-hristo-grozev-bellingcat-f...