РУМЕН РАДЕВ: ЩЕ СЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРОВЕРИ “ТУРСКИ ПОТОК”

Написано от Атанас Чобанов, Биволъ

https://bivol.bg/radev-brussels-turski-potok.html

Той не беше категоричен, че ще бъде сезирана и Европейската прокуратура

 

Президентът Румен Радев каза пред журналисти в Брюксел, че данните за злоупотреби при строителството на “Турски поток” ще бъдат проверени. Той обаче не отговори категорично дали ще сезира и Европейската прокуратура.

Отговорът на Радев дойде след въпрос на Биволъ дали той би инициирал разследване чрез служебното правителство на разкритията за използването в проекта на белоруски компании, попадащи под санкции, които строят с техника отклонена от европейски проекти.

Президентът бързо отмести темата от Турски поток към строежа на магистрала “Хемус” по непрозрачна процедура с вътрешно възлагане на подизпълнители от Автомагистрали ЕАД.

Не само “Турски поток”, вие виждате, че цяла магистрала се строи на тъмно. Огромни ресурси се плащат, знаете, четири милиарда и половина лева, инхаус процедури, без обществена поръчка, с неясни критерии.  И когато се строи на тъмно винаги се създават условия за две неща: условия за корупция и условия за ниско качество.

Изключително трудни проверки

Според Радев тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разкрива кои са контрагентите. “Вие знаете ли кои са българските и чужди компании, които участват?” – попита на свой ред, след което разви мисълта си, стигайки до парадокса, че същите институции и контролни органи, които са възлагали обектите сега трябва да ги проверяват.

“Какви пари са получавали, срещу какви дейности, какви гаранции, какво качество. Това са сложни механизми на проверка, които изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договорите, раздавали пари, които са изготвили технически спесификации.”

Подсетен, че именно затова е нужна намесата на външен авторитет като Европейската прокуратура, Радев все пак каза, че “ако могат да се привлекат независими органи за проверка ще бъде добре”. Той обаче не се ангажира с времевата рамка за тези проверки.

Стрес тест за кабинета

Преди няколко дни Биволъ публикува няколко въпроса към президентската институция, с които тества  служебния кабинет съставен от Румен Радев за действителните му намерения да започне разграждането на Задкулисието, като предаде на Европейската прокуратура няколко значими корупционни скандала с европейско финансиране: #ДжиПиГейт, ПИБ-Апиа, Къщите за гости, проектът Турски поток и злоупотребите с еврофондове в земеделието. Въпросите бяха внесени официално в деловодството на президентската институция и в Министерски съвет.

Служебното правителство на Румен Радев има съвсем кратък мандат за действие. Месец и нещо ще бъдат крайно недостатъчни за радикални и трайни промени. Но ако желанието и заявените в тази насока намерения на Радев и назначеното от него правителство са искрени и истински, то те имат своя реален шанс. Този шанс е във факта, че цялата информация и документация на държавата ще бъдат поне до втората половина на юли в ръцете на това управление.

За краткия период на своето съществуване кабинетът на Радев може да събере и да обобщи поне няколко папки със знакови корупционни случаи. Да се пращат те на прокуратруата на Гешев е абсолютно безмислено, но има смисъл тези папки да бъдат пратени на Европейската прокуратура, която може да започне независимо разследване.

Беларуски работници на “Турски поток”

“Турски поток” в момента е изключително актуален, тъй като след терористичния акт на Лукашенко с отвличането на граждански самолет, за да арестува опозиционен журналист, европейските лидери се споразумяха за санкции срещу Беларус, а Европейската комисия планира да наложи и допълнителни санкции над беларуски компании, чрез които се финансира режима.

“На 03.11.20 г. сме сезирали и Радев лично за всичко по Турски поток! ” – каза за Биволъ председателя на БОЕЦ Георги Георгиев. “Да не открива сега топлата вода, а да каже какво е направил половин година по сигнала на БОЕЦ. Сезирахме ОЛАФ, Кьовеши, ЕК, Главна дирекция Енергетика, президент, премиер, псрламент и прокуратурата. Само от европейските институции имаме отговори и реакция и след нашите сигнали обявиха, че налагат санкции на фирмите и че сс образували наказателна процедура срещу България.”

Техника закупена по европейски проекти на Турски поток.

От разследванията на Биволъ, Бюрото за разследващи репортажи и ГД БОЕЦ стана ясно, че през строежа на “Турски поток” България фактически е финансирала с бюджетни средства… режима на Лукашенко. При това са използвани европейски ресурси – строителна техника, която е закупена с финансиране по европроекти, но не е работила за целите на тези проекти, а се е отдавала под наем за строителството на руския газопровод.