Росен Христов: Договорът с ”Боташ” е за втечнен газ, не за руски

Министърът на енергетиката Росен Христов увери депутатите от парламентарната енергийна комисия, че договорът между ”Булгаргаз” и турската компания ”Боташ” е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море, съобщи БНР.

"Няма отношение нашето споразумение със създаването на газов хъб с покупката на газ от Турция, тоест Турция, от Русия. В момента Турция снабдява газ от над 15 източника, включително тръбен газ от Русия, Азърбайджан, Иран, и втечнен газ - от над 10 международни доставчика, включително Европа, САЩ, Катар, и всякакви други страни".

Министърът коментира и други теми от енергетиката: 

 

"ПАВЕЦ "Чаира" е ключов елемент от българската енергетика и накрая ще трябва да се вземе стратегическо решение, ако трябва да се прави капитален ремонт и има възможност да се прави на място с някакъв определен риск, дали го правим, или вървим по цялостното преустройство, но това трябва да ви кажа, означава изваждане на съществуващите системи, изграждането на нови и наново затваряне. Говорим почти за строителство наново. Ситуацията е много тежка, уникален случай в света. Никъде другаде няма такава авария".

 

"Изграждането е синхронизирано с изваждането от експлоатация на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, така, че в идеалния вариант към 2050-а година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от ядрена енергия. Относно технологията моята препоръка е да не се фокусираме изключително върху американската страна, а да водим преговори с няколко стратегически партньора, включително "Уестингхаус", "Фраматом", "Шкода", IDF, тъй като това дава конкурентна среда и по-гъвкави възможности", каза още Росен Христов пред депутатите от Комисията по енергетика.

https://frognews.bg/novini/rosen-hristov-dogovorat-botash-vtechnen-gaz-r...