Референдумът в Италия свали от власт премиера Ренци

Италианският премиер Матео Ренци претърпя тежка загуба на референдума за реформиране на конституцията и подаде оставка.

Първите данни от екзит пола на телевизия RAI показват, че 54-58% са гласували с "Не", а 42-46% с "Да".

Избирателната активност на референдума достигна близо 60 процента - твърде висока за италианските стандарти, отбелязва Би Би Си.

В среднощно обръщение премиерът Матео Ренци каза, че поема пълна отговорност за поражението на референдума и подава оставка.

Това е краят за правителството, което ръководя. Още днес ще връча оставката на кабинета на президента, заяви Ренци. 

На референдума днес италианците се произнесоха по редица въпроси, свързани с разпоредби за преодоляване на равноправния двукамарен парламент, намаляване броя на депутатите, ограничаване оперативните разходи на институциите, отменяне на Националния икономически и трудов съвет.

Въпросите бяха формулирани въз основа на промените, приети от парламента през април: те засягат намаляване броя на сенаторите от 315 на 100 души, Сенатът да не гласува доверие на правителството и да приема само ограничен брой закони за разлика от Камарата на депутатите, която да има повече правомощия, премахване и преустройство на областните ведомства и др.

След британския референдум за Брекзит и победата на Доналд Тръмп, референдумът в Италия е смятан за следващото сериозно изпитание пред Европа.

Референдумът може да сложи началото на края на еврозоната, коментира DW.

Инвеститорите в Италия смятат, че отхвърлянето на конституционната реформа означава победа на популистите и евроскептиците, които биха могли да вземат властта при първа възможност.

Най-голямата опозиционна партия - движението "Пет звезди", настоява за референдум за напускане на еврозоната.

Инвестиционната консултантска къща Sentix изчислява вероятността Италия да напусне валутния съюз на 19,3 процента. Данните са от анкета сред 1 000 финансови експерти.

Референдумът е възможност за много италианци да излеят гнева си срещу политиците - да кажат "не" на неолибералните реформи, на мерките за икономии, на истаблишмънта, на ЕС и еврото.

"Доналд Тръмп ни показа, че човек може да спечели срещу всичко и всички", заяви председателят на дяснопопулистката партия "Северна Лига" Матео Салвини.

http://offnews.bg/