Разследване на Сейшелите за изпиране на 50 милиона долара и тероризъм води към България

https://bird.bg/mukesh-chepishev-taki-varbanov-gerb-terrorism/?fbclid=Iw...

Атанас Чобанов, Димитър Стоянов

 

Почетният консул на Малдивите у нас Христо Чепишев, един от основателите на СИК Красимир Бебов, наркобосът Христофорос Никос Аманатидис – Таки и братът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова – Константин Върбанов протичат в разследване на сейшелската Антикорупционна комисия за кражбата и впоследствие изпиране на 50 милиона долара, както и за незаконно притежание на оръжие и тероризъм.

През далечната 2002 г. Емиратите даряват на Сейшелите 50 милиона долара, които са откраднати. 19 години по-късно в разследване на тази рекордна кражба са задържани няколко души, сред които съпругата на бившия президент Франс-Алберт Рене, бивш финансов министър, бивш шеф на пенсионен фонд, бивш шеф на най-голямото държавно предприятие и съпругата му прокурор, както и бивш шеф на бреговата охрана. При претърсванията са открити голям брой нелегално притежавани тежки и леки стрелкови оръжия, огромен брой муниции за тях, както и бойни гранати, което добавя към обвинението и състав за тероризъм. 

Така звучи най-мащабният в историята на Сейшелите корупционен скандал, който навлезе в съдебна фаза. Следващото изслушване ще бъде на 14 декември.

До арестите се стига след смяна на режима на Сейшелите през 2020 г., когато за президент е избран Уавел Рамкалаван. Дотогава на власт в островната република са приближени на бившия президент Франс-Алберт Рене, оттеглил се през 2004 г. след 30 годишно управление. Новото правителство на Сейшелите започва да вади скелетите от гардероба и създава Антикорупционна комисия с помощта на Европейския съюз, който изпраща специалисти и техника. 

На 18 ноември 2021 е хваната първата голяма риба – арестуван е най-богатият сейшелец Мукеш Валабджи, заедно със съпругата му Лаура, която е прокурор. Следва ареста на съпругата на бившия президент Сара Заркани Рене. По-късно тя е освободена под гаранция, но съпрузите Валабджи и до момента са в ареста, обвинени за кражбата и изпирането на гранта от 50 милиона долара, но също така за незаконно притежание на оръжие и подготовка на терористичен акт.

В това експлозивно досие присъства дебела българска следа, водеща към средите на организираната престъпност и партията ГЕРБ, която управлява страната през последните 12 г., откриха журналистите от BIRD и ICIJ, в рамките на проекта “Дипломати в Сянка”.

Кой е Мукеш Валабджи и какво го свързва с България?

Мукеш Валабджи

Роден през 1958 г., бивш икономически съветник на президента Рене, през 1984 Мукеш Валабджи оглавява най-голямата държавна фирма на Сейшелите – Seychelles Marketing Board (SMB), през която минава целия внос в малката островна държава. Напуска през 2006 г., за да създаде фирмата Capital Management Group. Притежава луксозния курорт Zil Pasyon на частния остров Фелисите, телеком, интернет доставчик и кабелна телевизия.

Но също така Валабджи е притежавал в България /и вероятно още притежава през подставени лица/ няколко фирми със сериозни активи в недвижими имоти, показа проверка на BIRD.BG в Търговския регистър. Негови партньори за този бизнес у нас са почетният консул на Малдивите Христо Чепишев и основателят на първата фирма СИК Красимир Бебов.

Освен това, при претърсването на компютъра на Валабджи в него са открити копия от паспортите на Христофорос Аманатидис – Таки – номер 331150126 и на Константин Любенов Върбанов – номер 331150139. Това става ясно от прегледа на съдебните документи по делото “Валабджи” видяни от репортер на ICIJ.

Христофорос Аманатидис – Таки е считан за крупен наркобос и беше издирван с червена бюлетина от Интерпол след като групата му за наркоразпространение беше разбита. Счита се, че живее в Дубай, но има бизнес и в България. 

Константин Върбанов е брат и съдружник на Росица Кирова – настоящ депутат от ГЕРБ и бивш зам.-председател на Народното събрание. 

Таки и Любенов, са пътували заедно до Сейшелите през 2006 г., а впоследствие и поотделно няколко пъти, пише още в документите по делото, в които има таблица с датите на посещенията им.

 

Hristoforos Nicos AMANATIDIS

Konstantin Lyubenov VARBANOV

Arrival

19.11.2006

19.11.2006

Departure

28.11.2006

28.11.2006

Arrival

13.11.2007

21.02.2009

Departure

18.11.2007

27.02.2009

Arrival

14.11.2008

09.05.2010

Departure

25.11.2008

19.05.2010

Прави впечатление, че от 2007 до 2008 до Сейшелите ходи Таки, а след това Върбанов. Това вероятно е свързано с разбиването на групата на Таки от българския ГДБОП през 2009 г., бягството му в чужбина и обявяването му за издирван от Интерпол.

Причината Валабджи да има копия от тези паспорти е неясна. Едно от възможните обяснения е, че Таки и братът на Кирова са регистрирали фирми там с помощта на Валабджи. Сейшелите се славят като офшорна дестинация и от разследването “Досиетата Пандора” става ясно как функционира системата с регистрация на фирма на името на “сламени хора”. Действителният собственик все пак трябва да се декларира в тамошния регистър, като оставя и копие от паспорта си. Името му се пази в тайна, а като номинални собственици на фирмата се слагат имената на местни лица.

Росица Кирова и Константин Върбанов имат не само кръвна връзка, но и общ бизнес във фирмата “Дунавски драгажен флот Видин” и други фирми. 

 

 

Това не е първият допир на семейството на Кирова с подземния свят. Тя е била съдружник и с косовския наркобос Исмет Османи, разкри разследване на BIRD.BG. Въпреки оповестяването на този факт тя беше предложена от ГЕРБ за зам.-председател на Народното събрание и избрана.

Още една връзка на Валабджи с България се открива през оръжията, които са намерени в неговия дом. При обиските са иззет цял арсенал от тежки и леки автоматични оръжия, 40 000 патрона за тях, десетки гранати и дори снайперска пушка „Драгунов“.

Това са оръжия закупени от предишно правителство на Сейшелите при президента Рене – установява разследването. Като обвиняем е привлечен и бившият шеф на бреговата охрана Андре Лесли Беноатон, който е осигурил оръжията, а на Валабджи и съпругата му Лаура са повдигнати обвинения за незаконно притежаване на бойни оръжия и подготовка на терористичен акт. 

По данни от делото BIRD успя да идентифицира серийния номер на едно от оръжията – пистолет Макаров с номер BE 393578 който е произведен в България, в завода „Арсенал“ през юни 1999 г.

Иззетият арсенал от дома на Мукеш включва и пистолет Макаров произведен в България.

Основният обвиняем е съдружник с почетен консул и близък до него основател на СИК

Името на Мукеш Валабджи се появява за пръв път в българския Търговски регистър в началото на 2006 г., когато той става съдружник с Красимир Трайков Бебов и Румен Ралчев във фирмата “БС България”. През септември същата година той влиза като съсобственик и във фирмата “КМ.БГ”, заедно с Бебов и Иво Христов Василев. Двете фирми не се пререгистрират в новия Търговски регистър през 2007 г. и оттогава не осъществяват дейност. Няма и недвижими имоти на тяхно име.

Факсимиле от Дакси за КМ.БГ

За родения през 52 г. Бебов се знае, че е бил в близкото обкръжение на сина на Тодор Живков – Владимир, който му е бил кум. През 1994 г. заедно с Николай Андреев Маринов – Малкия Маргин, той създава фирмата “Секюрити Иншурънс Кар (СИК)” АД, която прераства в една от големите престъпни групировки на прехода. Бебов обаче не се задържа дълго в нейния управителен съвет.

Извадка от Държавен вестник за фирмата СИК

Докато Мукеш, Бебов и Иво Василев са съдружници в “КМ.БГ” те правят уникална сделка. На 17 октомври 2006 г. дъщерята на Иво Василев купува имот за 100 000 лв. в с. Лозен, на следващия ден го дарява на баща си, а той на по-следващия ден го продава на Красимир Бебов за 4,2 милиона лева. 

 

Разследващите в Сейшелите установяват, че Красимир Бебов е получил малко преди сделката директен превод на 3 милиона долара от сметка на Мукеш Валабджи като личен заем. Парите са постъпили в сметка на Бебов в Инвестбанк. 

Случайно или не, точно месец след тази имотна сделка, на 19 ноември 2006 г., Таки и Върбанов кацат за пръв път на Сейшелите. 

Врътките с тази земя и прехвърлянето ѝ между съдружниците във фирмата затвърждават подозренията, че българските партньори на Мукеш му помагат да пере пари в имоти в България.

Но големите пари не са при Бебов, а в строителни фирми, в които Валабджи е съдружник с почетния консул на Малдивите Христо ЧепишевСпоред разследващите органи на Сейшелите през тях са изпрани 27.8 милиона евро.

Христо Чепишев е роден през 1962 г., и е дипломиран юрист, ресторантьор и строителен бос. Живее на съпружески начала с дъщерята на Красимир Бебов. Едноименният му ресторант в Бояна често е посещаван от политици и влиятелни бизнесмени. Преди година той стана почетен консул на Малдивите у нас на мястото на покойния Борислав Дионисиев.

Бизнес историята на Чепишев започва в ранните 90, когато е в борда на директорите на “Балканмилк” АД заедно с боса на Мултигруп Илия Павлов. Бил е съдружник от 1996 до 1998 г. в „ТАТ“ – ООД със застреляния Тодор Толев, който през 1997 г. става съдружник с Бойко Борисов във фирмата “Ти Би Ай – 97” АД. В по-ново време името му се свързва със строителния бизнес чрез фирмите “Билдинвест”, “София Офис Сентър” и “Евро пропърти”.

Според таен дипломатически доклад на Държавния департамент на САЩ, публикуван от Wikileaks, СИК /в която е бил Бебов/ и Мултигруп /основана от Илия Павлов/, са водещи криминални групировки в България през 90-те години на миналия век.

Мукеш Валабджи е бил съдружник с Чепишев във фирмата “Евро Пропърти БГ” през британска фирма. Това е декларирано в Търговския регистър през юли 2019 г. след като възникна задължението по ЗМИП да се декларират действителните собственици на офшорките.

Освен това Валабджи е деклариран от Чепишев като краен собственик на фирмите “Евро Пропърти 88”, “София Офис Сентър Билдинг” и “София Офис Сентър Билдинг – 2”, в които Чепишев се явява управител.

Част от декларация на Чепишев по ЗМИП

Тези фирми на свой ред притежават капитала на други фирми. “Евро Пропърти БГ” е собственик на  “Еделвайс 3 – Бояна” ЕООД и “Еделвайс 4” ЕООД, “София Офис Сентър Билдинг” е собственик на “София Офис Сентър”, “София Офис Сентър Билдинг – 2” е собственик на “София Офис Сентър – 2”, а “Евро Пропърти 88” държи 99% от капитала на “Фохар” АД, в която управители са Чепишев и Бебов.

Всички тези български фирми са собственост на британската фирма Euro Property (Real Estate) Co Limited, която на свой ред е собственост на Clareville Capital Opportunity Master Fund Limited, регистрирана в Мавриций, която е собственост на Strategic Asset Management Ltd отново на Мавриций, с краен собственик Мукеш Валабджи.

През април т.г., докато Валабджи е в ареста, за крайни собственици на Euro Property са декларирани няколко сламени лица от Филипините и Хонг Конг и така връзката с него се скъсва.

Още една любопитна инвестиция на Валабджи се открива във Варна, където той става съсобственик през 2019 г. на фирмата “Медикал Мониторинг Център”. Тя е обявена в несъстоятелност и заличена на 1 март 2022 г. В тази сделка неговият пълномощник представя пълномощно заверено от нотариус Росица Рашева, която е била съдружник на Христо Чепишев във фирмата “Билдинвест”.

Основните активи на Валабджи са в недвижими имоти в София. Комплексите “Еделвайс” и “Еделвайс 3” в Бояна генерират сериозни печалби от продажби на луксозни апартаменти. Само фирмата “Еделвайс – 3 Бояна” ЕООД е декларирала над 33 милиона лева приходи от продажби за периода 2018-2021. В нея Валабджи е съсобственик с Чепишев през “Евро Пропърти БГ”. 

Именно тази фирма продава през 2019 г. два апартамента на младия син на зам.-главният прокурор Борислав Сарафов за сумата от 540 000 лв., както разкри сайтът Биволъ в сагата „Апартаментгейт“. 

Така се стига до парадокса откраднати пари от Сейшелите да бъдат изпрани през имотна инвестиция от член на семейството на български висш прокурор.

Не само синът на Сарафов се е приобщил несъзнателно към престъпното деяние като трето добросъвестно лице. Сред клиентите на фирмата на Валабджи и Чепишев са също така вдовицата на Бай Миле, съпругата и синът на бившия земеделски министър Румен Порожанов и други известни лица.

Около “Еделвайс” се открива и връзка с Таки. Адвокатът, който представлява Христофорос Никос Аманатидис в България за новите му фирми е Виктор Рашев. През 2016 г. той е упълномощен от Чепишев да представлява фирмата “Еделвайс 4” ЕООД. Това става в момента, когато фирмата става собственост на Валабджи през “Евро Пропърти 88” ЕООД.

Друга мащабна инвестиция на Валабджи са двете бизнес сгради на София Офис Център на Цариградско шосе с общо 45 000 кв. м. отдаваема площ. 

БРРД потърси за коментар Христо Чепишев на телефона на консулството на Малдивите у нас, на който отговори негова асистентка. Изпратихме въпроси по електронната поща, която асистентката му обеща да предаде. До редакционното приключване на статията отговор от Чепишев не се получи.

Изпратихме запитване за коментар и до адвоката Базил Оаро /Basil Hoareau/, който представлява Валабджи по делото за тероризъм и е посочен в протоколите по делото. До редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Междувременно предишната ни публикация относно разследването за пране на пари и тероризъм, по което протичат Таки и Константин Върбанов, предизвика два парламентарни въпроса към министър Иван Демерджиев.

На въпрос от депутата Ивайло Мирчев той отговаря, че МВР не би могло да предостави информация, „тъй като тя касае ежедневната ни работа с нашите партньорски служби“.

По същество този отговор не отрича, че такова разследване съществува и МВР знае за него.

Но на друг въпрос по същата тема, зададен от депутата Росица Кирова, отговорът на министъра е противоречив. В него се твърди, че в публикацията на BIRD.BG не е конкретизирана държавата, в която тече разследването и от ведомството нямало как да знаят в коя държава какви разследвания се провеждат.