Радев повиши критичния тон: Правителството да каже чии интереси обслужва

"Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи"

Президентът Румен Радев разкритикува остро правителството и се обяви против даряването на военна помощ на Украйна.

Правителството дължи отговор чии интерес обслужва. Крайно време е правителството да даде доказателство, че осъзнава българския суверенитет и се води от българския интерес, заяви той.

Преди да замине на заминава на официално посещение в Испания, президентът коментира, че "суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев".

Думите му бяха в коментар на заминаващата правителствена делегация за украинската столица, начело с Кирил Петков, който ще се срещне с Володимир Зеленски.

"Не случайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт, който влияе пряко и за живота на българите, особено на българите в Украйна", каза Радев. 

По думите му излизат редица разкрития къде отива българското оръжие. "Недоумявам как министърът на икономиката (Корнелия Нинова, лидерът на БСП - бел. ред.) ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били против войните, че българско оръжие подхранва този конфликт", добави държавният глава. 

Попитан за спирането на газа от Русия на България, Радев заяви, че правителството трябва да отговори защо само на нас и на Полша се спира газът и дали се спира на Австрия и Германия, както и как плащат те.

Той попита резервиран ли е достатъчно капацитет за доставка от Гърция, "ако не е - ще видим да загряват посредници, това означава, че навярно ще намерим решение, но ще изисква и време, и средства. Означава по-високи цени и рискови за доставки".

Радев добави, че многократно е настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лева, платени от нас, не обслужват българския интерес. Спирането на газа, по думите му, ще е тест за европейската солидарност: "Ще помогне ли и как на енергийно най-зависимота и енергийна най-бедната държава".

Чии интереси обслужва правителството 

Радев отново повтори, че е "категорично" против предоставянето на военна помощ за Украйна, защото това означава въвличане на България в конфликта.

"Призивите за мир заглъхват, ескалира войнствената риторика, ескалират призивите за победа", смята още държавният глава. 

Той цитира Вацлав Хавел, че ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, стремително вървим в тази посока.

Според него страната ни трябва да бъде част от усилията за мир.

Попитан за кампанията на премиера Кирил Петков да даряваме заплати за военна помощ за Украйна, президентът отговори така:

"Политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат на други народи. Аз съм дарявал заплати, дарявам редовно за забравените от българското здравеопазване деца. Призовавам преди да спасяват света, да погледнат към хилядите бедстващи българи".

Радев повиши критичния тон: Правителството да каже чии интереси обслужва | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg