Проф. Дичев: Замисълът е да няма управление и реформа, защото сегашното състояние урежда определени кръгове

"Скандалът в прокуратурата усили конфликтите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той постави тежка разделителна линия между тях, която трудно ще бъде преодоляна".

Това каза пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет. 

 

По думите му, за да стане съдебна реформа, трябва да има някакво съгласие в парламента, а в момента основните две сили са в тежък конфликт:

 

"След тази кал, която избликна около връзките на прокуратурата и ГЕРБ и ДПС, много трудно ще влязат отново в някакви разговори и договорки. ... Очевидно е, че животът на този парламент става много къс. Как си представяме, че ще намерят 2/3 гласове за избиране на членове за попълване на ВСС. Да не говорим изобщо за конституционно мнозинство".  

 

Според проф. Дичев резултатът от стеклите се събития от т.нар. взрив до колата на главния прокурор и се стигне до цялата война в прокуратурата и обръщането на 180 градуса на някои прокурори - дава основание да се мисли, че цялата тази серия от събития е била целенасочена:

 

"Скандалът беше така замислен и произведен, за да отидем на избори и да няма дълбока реформа, защото сегашното състояние на нещата урежда определени кръгове. Тази версия ми се струва най-вероятна".

 

Проф. Ивайло Дичев изказа песимизъм, че нещо ще се случи във връзка с искането за предсрочно освобождаване на Гешев:

"Мисля, че ще увиснем на едни безкрайни процедури - искане, контраискане. ... Той не е обвинен за това, което е вършил през годините, че спира едни дела целенасочено, а подхваща други без необходимост, с което ликвидира самата идея за правосъдие, което трябва да е сляпо и безпристрастно".

 

Невъзможност за съставяне на правителство прогнозира той, но допусна:

"Надявам се ГЕРБ все пак да подкрепи втория мандат. За трети мандат дори не мислим, защото, ако следваме логиката на президента, той пак ще го даде на БСП, което значи провал".

https://frognews.bg/novini/prof-dichev-zamisalat-niama-upravlenie-reform...