Проучване : Делта вариантът продължава да се предава и сред ваксинираните

Джак Филипс

 

Вариантът Delta на COVID-19 може лесно да се предаде от ваксинирани хора на членове на техните домакинства, се казва в скорошно проучване в Обединеното кралство, въпреки че крайното заключение на изследователите е, че ваксинацията и подсилващите ваксини са правилният начин за действие.

Продължилото една година проучване на Имперския колеж в Лондон, публикувано в The Lancet в четвъртък, установи, че вариантът Delta все още е силно трансмисивен в рамките на ваксинираното население.

“Чрез провеждане на многократни и чести проби от контактни лица на заразени с COVID-19 установихме, че ваксинираните хора могат да се заразят и да предадат инфекцията в рамките на домакинствата, включително на ваксинирани членове на домакинството” – казва в изявление д-р Аника Синганаягам, съавтор на изследването.

Синганаягам добавя, че резултатите от изследването дават известна представа за това защо вариантът Delta “продължава да причинява голям брой случаи на COVID-19 … дори в страни с високи нива на ваксинация”.

Според изследователите анализът показва, че вирусният товар намалява по-бързо при ваксинираните с вариант Delta в сравнение с неваксинираните.

Но те установяват, че пиковите нива на вируса при ваксинираните са сходни с нивата при неваксинираните хора, което може да е причината Delta вариантът да се разпространява въпреки ваксинацията.

Тъй като вариантът Delta се разпространява лесно сред ваксинираните, друг изследовател, участвал в проучването, д-р Аджит Лалвани, твърди, че е необходимо хората да си поставят ваксина или бустер, за да се намалят тежките симптоми на COVID-19.

“Установихме, че възприемчивостта към инфекцията се увеличава още в рамките на няколко месеца след втората доза ваксина … така че тези, на които е предложен бустер, трябва да го получат незабавно” – казва Лалвани.

Проучването им, в което са участват 621 души, установява, че от 205 контакта със заразени с Delta вариант съжители, около 38% от неваксинираните и 25% от ваксинираните са дали положителен тест.

Имунитетът от пълната ваксинация също е спаднал само за три месеца, установява още тяхното изследване. Те не казват дали това трябва да се използва в политиката на Обединеното кралство по отношение на бустерните ваксини.

Въпреки това, на фона на стремежа за ваксиниране на големи групи от населението, някои имунолози и лекари твърдят, че естественият имунитет се нуждае от повече изследвания и трябва да бъде взет предвид при вземането на политически решения.

Стив Темпълтън, имунолог от Медицинския факултет на Университета в Индиана, пише, че “ключът към прекратяването на пандемия винаги е бил имунната система”.

“Фактът, че толкова много хора са се възстановили от инфекцията и че силният, траен и защитен имунитет при тези хора е недвусмислено доказан, трябва да се счита за нещо добро – казва той в статия от 22 октомври, като добавя – изглежда има стремеж да се отмени терминът “естествен имунитет”, претенция, че ваксинираните трябва да се страхуват от неваксинираните, и отказ обществото да се третира като съставено от зрели хора, които могат да боравят с нюансирана информация и да вземат решения относно здравето си”.

Проучване: Делта вариантът продължава да се предава и сред ваксинираните | Epoch Times