Прокуратурата обвини полковник за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Немарливото отношение на М.О. е довело до падането на изтребителя в Черно море край Шабла

Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем полковник с инициали М.О. (според редица издания става въпрос за полковник Методи Орлов, зам.-командир по летателната подготовка в "Граф Игнатиево", ръководил стрелбите в нощта на инцидента) заради немарливо изпълнение на правно регламентираните дейности, които са източник на повишена опасност. Досъдебното производство е образувано на 9 юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 падна в акваторията на Черно море срещу Шабла.

Тогава при тренировъчен полет загина подполковник Валентин Терзиев. Според доклада на разследването на Военна полиция основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота. Авторите на доклада посочвиха като съпътстващи причини "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", "особености на полетите над море нощем", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

Тогава вдовицата на Терзиев - Димитрина Попова, обяви, че виновните са повече от един и попита защо се крие човекът, който е ръководил полета. А 12-годишният му син тогава заведе иск чрез майка си срещу авиобаза "Граф Игнатиево" за 70 000 лв., тъй като летецът не е бил компенсиран за извънредните часове с почивка.  

"Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор (тогава, по-късно Терзиев бе произведен посмъртно в подполковник) В.Т., тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност", е заключението на Военно-окръжната прокуратура.

И добавя, че със същото деяние обвиняемият не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв..

М.О. е мярка за неотклонение "подписка".

https://offnews.bg/temida/prokuraturata-obvini-polkovnik-za-smartta-na-p...