ПРИРОДНА ДРАМА ЛИ? Не! Мутренско-управленска

колаж : Свободен човек
Grigor Lilov

Давам данни за натрупаната снежна покривка от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН до днешната дата, както и данни за валежите тези дни спрямо средните количества за период от 16 години. 
 169 станции за цялата страна. 
В Шумен например снегът е 16 см, в Тутракан - 10 см., ама ще изгинат, дето се казва. При такива количества сняг какъвто и вятър да има и навявания на места, те не са проблем, за да се разчисти пътя.

Е, има и по 50 см - например в Омуртаг, но толкова има и в Чипровци, Черни Осъм и др., където всичко си функционира относително нормално. В Белоградчик е 48 см, във Вършец - 52 см, ама не съм чул за бедствено положение там. 
На Рожен до Пампорово е 66 см, ала няма проблем да се стигне до зимния курорт. И т.н., и т.н.

И количеството на валежите не е катастрофа, както се вижда от втората таблица.

Както вчера посочих в поста си (и днес медиите го потвърдиха), стрелките на Централна гара София замръзнаха. Питам се защо нямат подгряване? Всъщност защо да се питам - на гара Хитрино, където стана драмата, са от началото на миналия век!

Въобще ясно се вижда, че бедственото положение вече за второ денонощие в Североизточна България, а и през първото (например в Бургаско) е плод на: 
 1. недостатъчна на брой и непригодена техника (например по-големи преспи не се разбиват с гребло-снегорин, монтирано на обикновен камион и без двойно предаване);
2. лоша организация; 
3. случайни фирми от свои обръчи, спечелили подръжката на пътищата
И т.н., и т.н.

линковете за данните:
http://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=dajd
http://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=sniag

facebook.com/grigor.lilov?fref=ts