Президентът: България преговаря за покупката на изтребители втора ръка

Засега не е ясно за колко самолета става дума, чакат се оферти от няколко държави

 

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с F-16 от САЩ. Водят се преговори с Швеция и още няколко страни, обяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейската политическа общност в Прага.

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Air policing" и охрана на собственото въздушно пространство.

"Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 г., ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза държавният глава. 

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че "с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очакват оферти. Чака се отговорът и на Израел и САЩ.

 

В Прага Радев не уточни за колко самолета става въпрос. За техния брой не става ясно и от съобщението на военното министерство: "Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", посочи президентът.

Държавният глава допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Румен Радев заяви още, че енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от нея зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност. Според него присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция е от изключително значение.

"Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи", изтъкна Радев. 

По думите му форумът е чудесна основа да се работи за енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, като България трябва да се възползва от своето местоположение.

Президентът обяви, че е разговарял е с нидерландския премиер Марк Рюте за присъединяването ни към Шенген, като отчете, че върху България не могат да се прилагат двойни стандарти: "Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия", каза Румен Радев.

https://offnews.bg/politika/prezidentat-balgaria-pregovaria-za-pokupkata...