По силата на Санстефанския договор, Румъния, Сърбия и Черна гора стават независими държави, но в нито една от тези страни не смятат Русия за освободител

Борислав Мишев

По силата на Санстефанския договор, Румъния, Сърбия и Черна гора стават независими държави. Въпреки това в нито една от тези страни не смятат Русия за освободител и въобще не отбелязват тази дата. Всяка от тези държави си има свой национален празник, нямащ нищо общо с 3-и март.
За България този договор предвижда руска окупационна администрация и руска окупационна войска (50 000), неограничени с някакъв краен срок. Сиреч - безсрочна окупация.
Въпреки това у нас 3-март се смята за Деня на освобождението и на всичко отгоре е и национален празник.
Извинявам се, но това е съвсем извратено!
 
 
Коментар "Под лупа":

Според договора Черна гора удвоява територията си за сметка на Османската империя, като включва градовете НикшичПодгорица и Антивари (Бар) (Член 1). Високата порта признава независимостта на княжеството (Член 2).

Сърбия е призната от Портата за независима държава и за участието си във войната анексира поморавските градове Ниш и ЛесковацПрокупле и Куршумлия, както и части от Новопазарско (Член 3). Частта от Поморавието влиза в границите на Западната българска автономна област, предвидена от Цариградската конференция на Великите сили от 1876 г.[20]

Румъния също е призната от Цариград за независима държава (Член 5).