Почват пазарлъци "за" и "против" кабинет на РБ

 

Президентът Плевнелиев се кани да връчи мандат на реформаторите, които сами си дават едва 10% шанс за успех

Николай Иванов

 

"Опит да се състави кабинет с мандат на Реформаторския блок" - това е новата интрига по върховете на държавата, преди да се тръгне окончателно към предсрочни парламентарни избори. Точно когато Патриотичният фронт се готвеше да реди министерски номинации, в петък вечерта в предаването "Панорама" на БНТ президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще предложи мандат на РБ. Веднага след това ГЕРБ и Патриотичният фронт (ПФ) обясниха какво би попречило да подкрепят такова правителство. Слабо вероятно е блокът да тръгне да реди министри, но все пак в следващите дни ще има разговори - сондажи за евентуална парламентарна подкрепа.

Плевнелиев определи като "логичен избор" мандат за реформаторите. Съображенията му бяха външнополитически, с тях той се разграничи от ПФ. "Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България, достойното членство в НАТО. Как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с ясни и категорични аргументи, че посоката, за която аз работих 5 години, ще бъде спазена. Изборът на РБ би бил най-вероятен", заяви Плевнелиев. 

Позицията му подхранва хипотезите, че има външен натиск, най-вече от Европейската народна партия, срещу заиграване с националистите. Именно ПФ дълго време бяха сочени като най-вероятен трети получател на мандата, но миналата седмица и ГЕРБ се отрече от тях, след като първоначално обеща подкрепа.

Тези дни ще се проведе среща между ГЕРБ и РБ. Реформаторите искат да разберат дали партията на Борисов би им ударила рамо. "Изходът от политическата криза е в ръцете на ГЕРБ. Ако се създава мнозинство, то трябва да има определени политики, които да изпълни", заяви депутатът от РБ Димитър Делчев (Движение "България на гражданите"). Той посочи окончателното приемане на антикорупционния закон като условие за дясно мнозинство. Зам.-председателят на СДС Румен Христов пък изчисли на 10% шансовете да се стигне до правителство на РБ. Като цяло блокът не показва особен ентусиазъм за реализиране на мандат, но не изключва и такъв вариант, ако при консултациите ГЕРБ покажат желание.

Както е известно, позицията на ГЕРБ винаги е предпоследна. "Не е редно най-голямата политическа сила да подкрепи една значително по-малка. След изборите пластовете се разместиха. РБ не съществува в този вид, в който влезе в управлението. Най-правилното решение е да отидем на нови избори. Дори с всички останали гласове РБ не може да има стабилно мнозинство", е актуалното становище, изразено пред bTV от вицепремиера в оставка Румяна Бъчварова. ПФ не пропусна да се позиционира на сергията, тъй като дясно правителство няма как да мине без тяхното рамо. Съпредседателят на патриотите Красимир Каракачанов обяви, че биха подкрепили РБ, ако вдигнат пенсиите и вземат мерки срещу бежанския поток.

Всички тези пазарлъци може да се точат дълго време. Очаква се Плевнелиев да връчи втория мандат на БСП в четвъртък, а партията да го върне веднага, както в петък го направи ГЕРБ. Ако държавният глава спази досегашното темпо на връчване, мандатът може да се окаже при РБ около 15 декември. Плевнелиев няколкократно показа, че не му се бърза и че предпочита да има редовно правителство в рамките на парламента, вместо да стяга служебен кабинет "еднодневка", който ще бъде сменен след няколко седмици от следващия президент Румен Радев. 

"След утрешния ден"

Успоредно с интригата за мандата заваляха политически оферти за след изборите. "Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция", заяви Борисов в поздравление до партията си ГЕРБ, която в събота навърши 10 години. Бъчварова отхвърли бъдеща коалиция с БСП и ДПС. Волен Сидеров очерта трайна коалиция между НФСБ, ВМРО, "Атака" и Народен съюз, а на Сергей Станишев му се видя "логично" Корнелия Нинова да е премиер.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

"Тичането подир мандат прилича на лековатото подтичване на коте подир суджук. Да не се окажем в ролята на хора, които ще правим мандат заради самия мандат." Това предупреждение отправи вчера депутатът от Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов по повод анонса на президента, че ще връчи на РБ третия проучвателен мандат за правителство. Според Караджов РБ трябва да престане да излъчва разнопосочни сигнали в медиите. Има предизвикана криза, поне 140-150 народни представители в рамките на този парламент са склонни да потвърдят нов кабинет, коментира депутатът по БНР. "Най-лесно е да се снишим, да си замълчим и да оставим политическата рулетка да завърши. Но какво ще имаме в резултат на това? Правителство на БСП, изцяло контролирано от две лобита, едно от които е оръжейното", предупреди Караджов. Според него дискусията за това какви да са усилията - за политически или за експертен кабинет, трябва да се състои в Гражданския съвет, "а не да се мишкува по партийни софри".

 

 Гроздан Караджов

 

http://www.segabg.com/