Последният пирон в ковчега: Депутатите гласуват механизма за разследване на Гешев

Днес правната комисия ще гласува промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Промените така и не успяха да се случат в предния парламент заради ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Първите две формации сега се кълнат колко нужна е реформата, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сюжетът с главния прокурор Иван Гешев, разиграващ се в последните дни, е доказателство колко важно е да има механизъм за разследване.

До преди няколко месеца председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Причината - членовете на комисията се уморили. Това са същите депутати, които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс.

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

На следващото редовно заседание на комисията промените бяха приети, но седемте дни забавяне се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, те най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но малко след 18 ч. в четвъртък ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията.

 

Така 48-ото НС отиде в историята. В хода на предизборната кампания обаче Борисов заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които той нарича "Крумови закони", да бъдат приети. В това число влизат злополучните промени в НПК и реформата в КПКОНПИ. Миналата седмица изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат, обяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. Така доскорошните яростни бранители на Гешев му обърнаха гръб, а оставката му бе поискана и от ДПС. В понеделник главният прокурор проговори и освен демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента.

Днес казусът Гешев ще се разисква не само в правна комисия с промените в НПК, но и още два пъти.

Рано сутринта Иван Демерджиев ще бъде изслушван в пленарна зала по искане на ПП-ДБ. Той трябва да отговаря на въпроси за изнесена информация от главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства.

В 16:30 ч. пък депутатите от комисията по контрол на службите ще изслушат началника на НСО и председателя на ДАНС за взрива по кортежа на Гешев.

https://offnews.bg/politika/posledniat-piron-v-kovchega-deputatite-glasu...