Посещението на Борел в Мароко е помрачено от скандала „Катаргейт“

EURACTIV.com with AFP

ЕС защити в сряда (4 януари) пътуването на своя първи дипломат до Мароко, което заедно с Катар е свързано със скандала за подкупи в Европейския парламент.

Тъй като на този етап „няма доказателства“ за неправомерни действия, е правилно  пътуването на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в четвъртък и петък да продължи, обяви говорител на Борел.

„Никой не е казал официално от съдебна гледна точка, че Мароко като държава е виновна и трябва да се избягват международни контакти“, каза говорителят Петер Стано.

Скандалът избухна миналия месец, когато белгийската полиция нахлу на няколко адреса, използвани от евродепутати и сътрудници в Европейския парламент, лобисти и ръководители на неправителствени организации.

При претърсванията са открити 1,5 милиона евро в брой, за които се подозира, че са плащания  за влияние върху решенията в Европейския парламент.

Катар отрече каквото и да е нарушение по случая, който все още се разследва от белгийските власти.

Четирима заподозрени са задържани, включително гръцкият евродепутат Ева Кайли. Тя не успя да упражни депутатския си имунитет, тъй като съдия реши, че е била хваната в престъпление.

Кайли, която беше отстранена от поста си на един от 14-те вицепрезиденти на Парламента след ареста си, настоява, че е невинна.

Тя твърди, че няма представа откъде са дошли тези 150 000 евро в брой, намерени в дома й в Белгия.

Съобщава се, че нейният италиански приятел Франческо Джорджи, парламентарен помощник, е направил самопризнания пред белгийските прокурори, които уличават и Мароко.

Разузнавателните служби на Мароко

Съобщава се, че Мароко е замесено в този случай на потенциална корупция със своята служба за външно разузнаване – Генерална дирекция за проучвания и документация.

Според документите, с които вестниците „Соар“ и „Република“ са успели да се запознаят, Панцери, Козолино и Джорджи са били в контакт с мароканските служби и с Абдерахим Атмун,, посланик на Мароко в Полша.

Освен Абдерахим Атмун, в тези документи са цитирани двама агенти на мароканското разузнаване.

Депутатите изразиха загриженост относно възможното участие на Мароко след развитието на случая, изложен в белгийските вестници.

Аферата хвърли тъмна сянка и върху други институции на ЕС и засили медийния контрол върху сделките на еврокомисари и висши служители, които наскоро се занимаваха с Катар и Мароко.

Стано каза, че въпросът „е в ръцете на съдебната система в Белгия“ и „ние имаме пълно доверие“ в работата им по разследване на обвиненията.

„Важна страна партньор“

Междувременно „Мароко е много важна партньорска страна“ за Европейския съюз.

Борел „също ще повдигне въпроси, предизвикващи безпокойство от наша страна“ по време на посещението си, добави Стано.

В предишното си качество на външен министър на Испания Борел поддържа активни контакти с Мароко, което е ключов партньор за Мадрид.

Четиримата заподозрени в белгийския предварителен арест са: Кайли, Джорджи, бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, италиански ръководител на неправителствена организация, заподозряна в плащания на евродепутати.

И четиримата са обвинени в „престъпна организация, корупция и пране на пари“. Гърция и Италия са започнали собствени разследвания за предполагаемата корупция.

Европейският парламент обеща реформи за прочистване на законодателната власт, включително засилване на защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, забрана на всички „неофициални групи за приятелство“ с чужди правителства и увеличаване на проверката на финансите на евродепутатите.

Председателят на ЕП Роберта Мецола стартира във вторник процедура за отнемане на имунитета на други двама членове на ЕП, свързани със случая, по искане на белгийските власти.

Това са италианският евродепутат Андреа Козолино и белгийският Марк Тарабела, според източници, запознати с хода на белгийското разследване.

Тарабела, чрез своя адвокат, каза, че е невинен и приветства свалянето на имунитета му, за да отговаря на въпросите на разследващите.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...

Tags: