Половин процент не стигна на Ердоган да спечели на първи тур вота в Турция

На 28 май в Турция ще се проведе втори тур на президентските избори. Нито един от кандидатите за президентския пост не спечели над 50% от гласовете. Това стана ясно след преброяването на 100% от бюлетините, предаде БТА. 

Президентските избори в Турция се състояха на 14 май. Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер съобщи, че към 15:15 ч. днес, след 100% обработени резултати, става ясно, че за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,51 на сто от избирателите, а за лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88 на сто. За Мухарем Индже, който преди дни обяви, че се отказва от участие във вота, са гласували 0,44 на сто от избирателите, а кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е получил 5,7% от гласовете, което го класира на трето място.

Оган вече постави и условие срещу подкрепата си за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу на втория тур - не прави отстъпки на прокюрдската Демократична партия на народите, съобщава Ройтерс. 

Кюрдите формират 15-20% от електората. Те имат ключова роля в изборите в Турция. Прокюрдската Демократична партия на народите е яростен противник на Ердоган след репресиите срещу членовете й през последните години. Те обявяват подкрепата си за Кълъчдароглу в президентската надпревара.

Оган е кандидат на алианса АТА, който обединява пет партии, начело с ръководената от него Партия на победата. Той беше изключен от Партията на националистическото действие, с която споделя еднакви националистически възгледи.

 

Избирателната активност на вчерашните избори е била 88,92 на сто, обяви Йенер.

https://offnews.bg/sviat/polovin-protcent-ne-stigna-na-erdogan-da-speche...