Политиците и службите безочливо излъгаха, че се борят с купения вот

Политиците и службите безочливо излъгаха, че се борят с купения вотДълго пазена тайна бе разбулена - политиците, МВР, службите и прокуратурата не само не искат, но и са направили така, че и да не могат да направят каквото и да е било срещу купуването на гласовете за предстоящите избори. Но това не е най-страшното. По-страшното е, че те месеци наред лъгаха най-безобразно, че ще се справят с проблема, че ще изпоарестуват всички брокери и организатори на платен вот.

Създаваха се щабове, организираха се срещи, правеха се семинари и обучения. За да се окаже накрая, че на практика никой не може дори да "накриви шапката" на онези, които купуват и продават гласове и които са кръвно свързани с политиците.

Сигурно си спомняте колко тържествено ръководителите на МВР, прокуратурата и ДАНС се събраха, за да подпишат съвместна заповед за създаване на Национално междуведомствено звено с цел осигуряване на законосъобразна обстановка за провеждане на изборите.

Станахме свидетели на шумно декларирана решителност. После няколко телевизионни екипа без никакви проблеми си измислиха партии, напазаруваха си гласове, заснеха всичко и дори го излъчиха. Нормално беше да се помисли, че щом журналистите могат, овластените екипи от най-добри служители няма да имат никакви проблеми да изловят и вкарат в ареста всички организатори и брокери на платен вот.

И дни по-късно се оказа, че

МВР и прокуратурата не могат

нито да подслушват търговците на гласове, нито да внедряват агент под прикритие за разкриването им.

За тези престъпления законът не го позволява, простичко обявиха от държавното обвинение. До абсурда се стигнало след пропуск в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Отгоре на всичко дори снимките с джиесеми и камери няма да се приемат за доказателство в съда. А възлови управляващи политици и полицаи призоваваха хората да снимат и да им подават сигнали.

До прокурорите в страната вече били разпратени методически указания. В тях изрично било посочено, че за престъпления против политическите права на гражданите специални разузнавателни средства не може да се използват.

И на практика това е точно така.

С промените в Наказателния кодекс, с които политиците се биеха в гърдите,

се завишиха санкциите срещу купуването на гласове. Дори за организаторите на предлагането и даването на някаква облага на човек "с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция" беше предвидено наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева. Специалните разузнавателни средства могат да се използват единствено за тежки престъпления, т.е. за такива, за които се предвижда над 5 години затвор.

Т.е. на пръв прочит няма никакъв проблем и в случая с купения вот да се прилага подслушване, следене, филмиране и ползване на агенти под прикритие. Освен общото правило обаче има специален текст в НПК, който указва кои точно тежки престъпления попадат сред тези, по които може да има СРС-та.

И някой е пропуснал да добави тук въпросния текст от НК

И фактически набавеното чрез използването на СРС-та не може да се ползва като доказателство в съда. Така битката с купуването на гласове е обречена. Защото как точно МВР, ДАНС и прокуратурата ще докажат покупката? Сред хора, които правят уговорки като при подкуп, на четири очи.

Ако не могат да провокират към купуване, ако не могат да направят запис, ако не могат да подслушат или проследят? Никак. И как стана така, че подслушването, следенето, филмирането, ровенето в пощенската или интернет кореспонденцията се използват поголовно за щяло и нещяло, а затова, за което може да бъде полезно и резултатно, дори не може да се прилага? Това е наистина повече от скандално.

И тук някъде идва естественият въпрос защо този пропуск в закона се открива едва сега. И защо никой не го е хванал досега? И не е алармирал за него? Първо, това на практика означава, че досега никой изобщо не е пробвал дори да ограничи купуването на гласове. Иначе отдавна да е надигнал глас. На второ място идва въпросът дали този пропуск е, защото депутатите ни са недоучени и немарливи, или пък са си много учени и нарочно са го направили. И двете неща са еднакво лоши и страшни.

Ребром може да бъде поставен и въпросът защо след като сега е повече от ясно, че не може да се ползват СРС,

парламентът не направи веднага поправка в НПК

и да добави необходимата разпоредба? Колко пъти парламентът е променял закони за един или друг свой човек или пък някой противник само за часове? Много. Но сега всички просто си траят. Даже излизат във ваканция, за да не бъдат притиснати да оправят законодателен пропуск по спешност.

Изглежда всички политици се надяват, че ще намажат от купуването на гласове. А може и брокерите да са платили да не ги закачат и да изкарат още една жътва? Отвратителен фарс. Долнопробен колкото шегичките, че Плевнелиев е "баш булгаристан лИвент", Цветанов - "Веско-Маринов-муабер", а Борисов - "асфалт ефенди" в предизборните концерти на ГЕРБ, с които обикалят страната под мотото "Градим България".

Александър АЛЕКСАНДРОВ

„Сега“