Политбюро: В ДС могат да служат само беззаветно предани на БКП, на болшевиките, др. Сталин и др. Червенков

Написано от Христо Христов

https://desebg.com/2011-01-13-09-23-35/4700-2021-03-17-15-57-57?fbclid=I...

За първия секретар на БКП Вълко Червенков (на преден план) не е имало съмнение, че ДС е трябвало да бъде безрезервно предана на компартията и съветския ръководител Сталин | Снимка: Държавна агенция „Архиви“.

 

„В органите на Държавна сигурност могат да служат само проверени, честни трудещи се, беззаветно предани на БКП, Всесъюзната комунистическа партия болшевиките, на др. Сталин и др. Червенков.“

Това приема през 1951 г. Политбюро на ЦК на БКП в постановление, посветено на своя репресивен апарат след разглеждане на специален доклад на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков за състоянието на органите на Държавна сигурност.

В документа на Политбюро са направени редица критични констатации, за лошото състояние в ДС – от незадоволителни резултати, през липсата на сериозни удари срещу чуждите разузнавания и бягства през границата до неразполагане с нито една дееспособна резидентура на разузнаването в чужбина.

Тежката политическа оценка на работата на ДС е дадена от ръководството на тоталитарната БКП начело с Вълко Червенков.

Посочени са и редица причини са слабата дейност на ДС – ръководството на репресивния апарат е определено като „кабинетно“, а за неуспехите са винени „промъкнали се в него врагове до 1949 г.“, които са парализирали дейността на Държавна сигурност.

Следва слаба политическа и служебна подготовка на оперативния състав на ДС.

А също така и слабо изградена малоценна и непроверена агентурно-инфомационна мрежа.

В постановлението са набелязани серия от задачи за подобряване на работата на ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt