Подлост!!!

Kafene.net

Решението на кабинета в оставка да обяви ден на траур по повод на смъртта на варненеца Пламен Горанов е най-малкото лицемерно. Това е най-деликатното определение.

По-категоричното и по-близко до същинската причина е страх от възмездие и стремеж за оцеляване с цената на всичко. И най-вече подлост.

Че сегашните власти са готови на всичко в името на оцеляването си и нямат капка достойнство, хората знаят. Гледаха го в продължение на 42 месеца. Друг е въпросът защо го вършиха с такова граничещо с мазохизъм примирение.

Решението на правителството е просто подло. Първо, защото то самото и партията му, управлявала, нека припомним, сама, създаде причините за трагедията на Горанов Не той е привлякъл за свой кандидат известен с машинациите си кмет, преминал като цветарка през какви ли не партии. Не той е толерирал беззаконието в града, не той е тръшвал вратата пред гражданите на заседанията на общинския съвет и е назначавал за министър и предлагал за еврокомисар "гангстерската невяста" на варненската групировка, не той е давал рамо на монополистите. Това правителство не е единственото, но при предишните не се палеха.

И най-вече защото Пламен Горанов не е единствен.

Трима са самозапалилите се! Двама от тях са мъртви! На първия, за чиято смърт във Велико Търново някои чуждестранни медии съобщиха много преди българските да се усетят изобщо за какво става дума, не се разбра и името. Потъна в новините за обещания за "драстично" сваляне на ток и опити на властниците да изгазят от блатото, стъпвайки върху главите на другарите си.

Ако не бяха варненци, в небитието щеше да потъне а актът на Горанов. Както потъва този на човека от Раднево.

Решението на правителството, взето "неприсъствено" /интересно, къде са били и с какво ли са се занимавали министрите по това време?/, както уведомява правителствената пресслужба, не сочи мотиви. Едва ли е, защото им е останала капка срам. Не са могли да ги измислят. "Във връзка със смъртта на самозапалилия се на 20

февруари т. г. Пламен Горанов, правителството в оставка обявява 6 март 2013 г. за ден на национален траур.Решението на кабинета в оставка е взето неприсъствено."

Какво да кажат онези, които са се скрили в миша дупка и още не могат да повярват на очите си, че нещата се развиха толкова бързо? Че съжаляват? Че разбират? Че не биха искали нещата са стигат до там?

Никой няма да им повярва. И с основание, защото не е вярно. Изобщо не ги интересува.

Как да се повярва на хора, които 42 месеца броиха спестяванията на хората и твърдяха, че живеели по-добре, но не го осъзнавали. На хора, които броиха златните пръстени на стачкуващите жени? На хора, които говореха за пържоли пред трупа на убито момиче? На хора, които от трибуната на парламента отправяха лъжливи обlинения срещу цели професионални съсловия? На хора, които

плюха в лицето на бившите си покровители и съдружници? На хора, които наричаха гражданите "селски глупаци"? На хора, които лъжеха денонощно, подслушваха и мечтаеха да насъскат всеки български гражданин срещу съседа му?

Какво още са правили за собственото си благосъстояние и за сметка на онези, които в крайна сметка излязоха по улиците, тепърва ще се разбере и истината ще бъде горчива. Лицемерните решения от последния момент няма да успеят да я заслонят.

Както сълзливите телевизионни репортажи пост фактум няма да заслонят позора на официалните медии.