Плевнелиев оставил цяло село да плаща водата на 2000 цигани

Плевнелиев оставил цяло село да плаща водата на 2000 циганиКандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев в битността си на министър на регионалното развитие и благоустройството си е затворил очите за една очевадна дискриминация - 1200 българи от сливенското с. Тополчане да плащат за изразходваната от 2000 цигани вода. Порочната практика е тръгнала далеч преди Плевнелиев да поеме поста, но истината е, че под негова власт нищо не се е променило. А отговорността за „ВиК“ дискриминацията пада именно на Плевнелиев, понеже като регионален министър е принципал на държавното дружество. Това лъсна от жалба на българите в с. Тополчане до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с текста на която „Атака“ разполага.

 

В крайна сметка КЗД е наложила глоба на „ВиК“- Сливен и нейния регионален шеф инж. Никола Терзиев, който след настояване на депутата от АТАКА от Сливен Калина Крумова бе сменен. На негово място бе назначен инж. Петър Митев, който се ангажира с решаване на наболелите проблеми в региона.

От документа става ясно и друго, КЗД отправя препоръка лично до министър Росен Плевнелиев „да предприеме действия за провеждане на вътрешен одит във „ВиК“ ООД - Сливен като подходяща мярка за защита правото на равнопоставеност на всички групи потребители (цигани и българи) на „ВиК услугата“ в с. Тополчане, община Сливен по отношение на еднакво прилагане на нормите по регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, включително критериите по отчитане и заплащане на „ВиК услугата“ спраямо всички, така, както изисква нормата на чл. 2, т. 1 от Закона за защита от дискриминация“...

Тук веднага изниква резонният въпрос - как Росен Плевнелиев ще бъде обединител на нацията в ролята си на евентуален президент, след като в качеството си на регионален министър е позволил дискриминационно отошение спрямо българите в това сливенско село?

Издънката на Росен Плевнелиев е, че е допуснал действието на една установена от времето на тройната коалиция практика, а именно българите да плащат сметките на циганите, които продължават да живеят на наш гръб. В случая от Тополчане - ромите точат вода на воля без пари и без търсене на отговорност. От жалбата на българите в селото става ясно и друго - порочната практика не е само в това село. По схема, която ще опишем, българите плащат за гяволъка на циганите в още няколко села в Сливенско. А дали само там?

Става дума за следното: държавното дружество „ВиК“ - Сливен (на подчинение на регионалното министерство, където до вчера началник бе кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев) дискриминира българите в с. Тополчане за сметка на над 2000 цигани, живеещи в местното гето. Това става ясно от жалба, с която разполага в. „Атака“, подадена от ощетените хора до Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Фактите са ужасяващи - българите в селото плащат за всичката изразходена вода, докато ромите не дават нито стотинка. Въпреки това държавата не си търси парите от недобросъвестните платци. И така години наред. Според подалия жалбата Диньо Буров, представител на Националната асоциация на потребителите на обществената услуга „Питейно-битово водоснабдяване“ за Сливен, българите живеят в т.нар. „западна махала“ на селото. Над 2000 цигани пък правят каквото си искат в „североизточната махала“. „В жалбата съм посочил следните разлики в третирането на жителите от двете махала от страна на дружество „ВиК“, обясни разочарованият от държавата мъж. По думите му няколко са основните моменти, по които можем да открием дискриминационната политика на водоподаващото дружество спрямо българите в Тополчане. Сред тях откриваме, че хората в западната махала имат монтирани водомери, по които им се начисляват месечни сметки, които те добросъвестно плащат. При циганите е точно обратното - нямат водомери, съответно и не плащат за изразходената вода. Наглостта на ромите стига до неподозирани и неконтролирани от държавата висоти. Например - през лятото циганите държат чешмите си пуснати, за да им е студена водата. През зимата пък отново не затварят кранчетата - за да не замръзват тръбите. И всичко това се плаща от малцината българи. Затова хората в Тополчане се обърнаха към в. „Атака“ с въпроса докога? Докога държавата ще толерира ромите, за да ги приласкае пред урните с правилната бюлетина?

Разгневените жители на сливенското с. Тополчане са готови на бунт срещу държавата, ако дружеството „ВиК“ не започне да третира всички хора в селото като клиенти, които получават услуга срещу месечно заплащане на сметките по нея. Проблемът е наистина дискриминационен, признават от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Затова и Четвърти специализиран заседателен състав на КЗД решава да разгледа жалбата на хората от Тополчане. „В жалбата се съдържат достатъчно данни, сочещи за извършено нарушение на антидиксриминационните норми“, признават от КЗД.

За какво точно иде реч? Българите в сливенското село са разгневени от фрапиращите нарушения на законодателството, от което обаче не следват никакви санкции за над 2000 цигани от североизточната махала. Първо, ромите нямат индивидуални водомери за доставената им от „ВиК“ и изразходваната от тях вода. Второ, стойността на потребената от циганите вода се заплаща от хората, които имат водомери, сиреч от българите. Трето, и може би най-страшното - държавата не предприема съдебни процедури срещу свикналите да живеят на чужд гръб роми. И четвърто, циганското гето разхищава водата, която реално краде от джоба на българите - през цялата година те не затварят чешмите си през лятото - за да им е студена водата, през зимата - за да не замръзват тръбите“, четем в жалбата до КЗД. Затова и съвсем резонно хората в Тополчане питат: как се водят индивидуалните партиди на живеещите в североизточната махала, въобще имат ли такива, калкулира ли се ежемесечното изразходвано количество вода, прилага ли се методиката за измерване и партидно отчитане на тази вода при липсата на индивидуален водомер и съответно осчетоводяват ли се дължимите суми за предлаганата услуга по клиентските сметки на ромите?

Все въпроси, на които отговор и до днес няма....А те са провокирани от факта, че спрямо циганите се прилага методиката за отчитане на „В и К“-услуга, регламентирана в Наредба №4/2004 г., според която „за всеки обитател на едно нетоплофицирано жилище се начисляват по 5 куб/м вода. Това също е част от дискриминацията спрямо нас, категорични са българите в Тополчане. Отчаяните от държавната закрила за безобразията на ромите хора посочват и своите искания до ДКЗ: първо, комисията да провери дали са регистрирани като абонати на „ВиК“ дружеството потребителите, живеещи в гетото на Тополчане, т.е. имат ли те абонатни номера и открити индивидуални партиди със съответно регистриране на броя на обитателите на всеки недвижим имот с оглед на прилагане на методиката за измерване нпри липса на водомер съгласно чл. 39, ал. 5 от Наредба №4/2004 г.? В случай, че тези изисквания не са изпълнени, българите от Тополчане настояват да научат по какъв начин се отчита количеството изразходвана от ромите вода, след като те не разполагат с водомери?

Разгневените жители искат още, ако от „ВиК“-Сливен потвърдят, че в гетото имат водомери, да предостави техните номера като доказателство. Ощетените от дружеството добросъвестни платци, каквито са българите в селото, са категорични, че ще поискат от „ВиК“ да представи калкулираните количества вода по партиден номер за всеки имот в гетото без водомер. Дискриминираните българи в сливенското село ще се борят да научат и дали има, и колко са, заведените дела в съда срещу длъжниците на „ВиК“-Сливен. Според тях такива няма. Като част от доказателствения материал жалбоподателите от селото посочват улиците от североизточната махала, на които според тях необезпокоявано си живеят длъжниците на „ВиК“ - „Агликина поляна“, „Люлякова поляна“, „Здравец“, „Камчия“, „Тунджа“, „Република“, „Ламбо Георгиев“, „Толбухин“ (североизточна част), „Отряд Смърт на фашизма“, „Божур“, „Божур дере“.

В текста на жалбата откриваме още, че общият брой на жителите в Тополчане е 3200 човека. От тях 2000 са цигани. Така излиза, че 1200 българи плащат сметките за вода на почти двойно повече цигани.

В крайна сметка от КЗД са признали, че става дума за пряка дискриминация от страна на „ВиК“-Сливен. На всичкото отгоре дружеството, което оставило ромите да пилеят вода колкото и когато искат, при това безплатно, било на загуба с цели 5 627 076,72 лв.!

Затова и комисията е наложила глоба на „ВиК“-Сливен в размер на 2500 лева, а предишният шеф на дружеството инж. Никола Терзиев се разминал със санкция от 1000 лева. Освен това на държавното дружество е дадено „задължително предписание“ да предприеме адекватни и на подходящо ниво мерки за защита на правото на равнопоставеност на потребителите.

От предприетите мерки на държавата обаче разбираме, че отново стигаме до класическия казус „от пусто в празно“. Пред в. „Атака“ Диньо Буров разкри, че след решението на КЗД, излязло на 4 ноември 2010 г., са били пуснати абонатни номера на незаконните потребители на вода в с. Тополчане. „Въпреки това обаче и към днешна дата плащат едва 5-6 абоната, останалите си карат постарому. Когато пристигне инкасатор при тях, ромите късат фактурите и не плащат и стотинка“, обясни Буров. И уточни, че рекордът жители на един адрес в Тополчане е 46 човека!

По думите му осъденото дружество в Сливен дори ще обжалва наложената глоба, като заседанието е предвидено за 24 октомври 2011 г. - само ден след президентските избори.

Циганите стоят без водомери вече 20 г.

Скандалната практика българите да плащата водата на ромите в Тополчево се оказа, че не е от вчера. Бившият кмет на селото Иван Бакалов, дал показания като свидетел, пред КЗД е обяснил, че циганите тук нямат водомери от цели 20 години! От писмените му свидетелски показания разбираме, че „жителите на североизточната махала на селото винаги имат вода, тъй като кварталът е на по-ниска надморска височина, но те не заплащат изразходваната от тях питейна вода и нямат водоизмервателни уреди“. Според кмета, управлявал в периода 2003-2007 г., българите пък, които живят в западната махала на селото, страдат от недостиг на вода заради по-високото надморско ниво. Независимо от това те имат монтирани в имотите си водомери и са добросъвестни платци на „ВиК“. Бившият селски управник е категоричен, че преди около 20 години ромите са „ликвидирали“ водомерите си, оттогава и не плащат сметки. „По повода проведохме среща с управителя на „ВиК“ дружеството и кметовете на пет села от Сливенска област с компактно ромско население - Тополчане, Сотиря, Селиманово, Чинтулово и Самиуилово, на която стана ясно, че навсякъде ромите не плащат за вода, а са най-големите консуматори“, пише в показанията си Иван Бакалов.

Екскметът е категоричен: „Имам информация от бивши колеги, че и в другите населени места съществува същият проблем. След демокрацията започнаха да свалят водомерите, дори познавам едно лице, което им помагаше да ги свалят, плаща им някакви суми и той после си ги продава на други суми, направи някакъв бизнес с водомери“. Мъжът разкри и друго: „Има негодувание сред населението на Тополчане. Идвали са при мен още когато бях кмет и са поставяли въпроса защо едни плащат, а други - не?! Аз също съм потърпевш, чувствам се дискриминиран. На ул. „Люлякова поляна“ №1 например живeят 40 човека и чешмата тече постоянно. И понеже нямат яма, направили са една вадичка по улицата и там тече вода. Не стига че се губи питейна вода, ами и се замърсява! Дори имат две чешми, не една. Така е в едната част на Тополчане. А ние, в другата част стоим без вода. Най-малкото аз плащам, а те не плащат“, четем още в показанията на бившия кмет.

в. „Атака“